• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

Ontdek het ambacht in natuurlijke wijn!

 

 

 

 

 

Natuurwijnen van kleine wijnhuizen

Natuurwijnen zijn de laatste jaren steeds populairder. Ze vormen de tegenhanger van de op techniek gemaakte commerciële massawijnen: wijnen die garant staan voor veel gerommel in de wijngaard en veel gekunstel (lees toevoegingen) in de kelder. Het zijn dan ook de kleinschalige boetiek-wijnhuizen die er voor kiezen natuurwijnen te maken. 

Natuurwijn - vin naturel

Natuurwijn heeft geen officieel erkende status en het is ook geen garantie voor kwaliteit. Niettemin worden er hele mooie natuurwijnen gemaakt. Voorwaarden zijn in elk geval gezonde druiven, goed vakmanschap en een zeer strikte hygiëne in de wijnkelder. Gelijktijdig zijn er in de praktijk bepaalde voorschriften om het een natuurwijn te mogen noemen:

  • Biologische/ bio-dynamische filosofie in de wijngaard (hoeft niet gecertificeerd te zijn)
  • Spontane vergisting (wilde gist)
  • Minimaal/ geen toevoeging van sulfiet gedurende gistingsproces en bij botteling (sulfietgehalte mag maximaal 40/45 mg per liter zijn)
  • Minimaal/ geen filtering/ klaring van de wijn

Natuurwijn kopen

Wil je graag een natuurwijn kopen? Bekijk onderstaand ons aanbod natuurwijnen. Je zult proeven, natuurwijn is niet alleen heel spannend, maar ook heel lekker. En daarom: 'ontdek het ambacht in natuurlijke wijn'.....!

Minimaal sulfiet in natuurwijn

Omdat bij biologische en bio-dynamische wijnen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zijn de wilde/ natuurlijke gisten van de druif/wijngaard nog levend. Het druivensap kan spontaan vergisten en gekweekte enzymen zijn dan niet persé nodig. Veel bio-wijnboeren kiezen ervoor minimaal sulfiet toe te voegen en de wijnen ongefilterd te bottelen. Indien er minimaal of geen sulfiet wordt toegevoegd en de wijnen spontaan zijn vergist, is sprake van een zogeheten natuurwijn (vin naturel).

Kwaliteit van natuurwijn

Natuurwijn is geen garantie voor kwaliteit. Evenmin dat een biologisch of bio-dynamisch keurmerk dat is. Sterker nog, het maken van natuurwijn brengt ook bepaalde risico's met zich mee. Gezond druivenmateriaal en een strikte hygiëne in de wijnkelder zijn daarom essentieel. Is dat niet het geval dan kan het gistingsproces ernstig worden verstoord en ontstaan er fouten in de wijn. Een veel voorkomende fout is brett, een ongewenste gistsoort die een bepaalde geur van koeienmest veroorzaakt in de wijn. Om die reden werkt Artisan Wines uitsluitend met wijnboeren die zeer hygiënisch en selectief te werk gaan.  

Wat maakt natuurwijn zo lekker?

Wanneer goed vakmanschap wordt toegepast bij het maken van natuurwijn, dan blijkt dat natuurwijn ook ontzettend lekker kan zijn. Goede natuurwijnen onderscheiden zich door hun zeer pure aroma's en verteerbaarheid. De wijnboeren voegen immers minder of geen sulfiet toe en ook is men doorgaans heel gereserveerd met overdadige houttonen. Het pure sap en fruit van de druiven komt daardoor nog beter tot uitdrukking. Om die reden vallen goede natuurwijnen met regelmaat in de prijzen. Ook diverse sterrenzaken werken graag met natuurwijnen.

Artisan Wines erkend door Raisin

Vanwege het grote aanbod is Artisan Wines erkend door Raisin als specialist in natuurwijnen. Raisin omschrijft zichzelf als 'The Natural Wine App to find, share and enjoy natural wine'. Het laat je de leukste adressen zien, inclusief wijnbars, wijnwinkels en restaurants met een mooie wijnkaart. Het richt zich op natuurwijnen, maar niet enkel de hardcore natuurwijnen. Wel staat het garant voor plekken waar je écht goede wijn kunt krijgen – zij het natuurlijk, zij het biologisch of biodynamisch. Wijnen waaraan zo min mogelijk gesleuteld is. En dat is precies waar Artisan Wines voor staat.