• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Natuurwijn - vin naturel

Bij biologische en biodynamische wijnbouw zijn chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest in de wijngaard verboden. Dit is niet alleen minder belastend voor het milieu, het is ook beter voor de kwaliteit en de vitaliteit van zowel de wijnstok als de bodem. 

Sulfiet in natuurwijn

Omdat bij biologische en bio-dynamische wijnen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zijn de wilde/ natuurlijke gisten van de druif/wijngaard nog levend. Het druivensap kan spontaan vergisten en gekweekte enzymen zijn dan niet persé nodig. Veel bio-wijnboeren kiezen ervoor minimaal sulfiet toe te voegen en de wijnen ongefilterd te bottelen. Indien er helemaal geen sulfiet wordt toegevoegd en de wijnen spontaan zijn vergist, is sprake van een zogeheten natuurwijn (vin naturel).

Risico's bij natuurwijn

Het maken van natuurwijn is niet zonder risico. Gezond druivenmateriaal en strikte hygiëne in de wijnkelder zijn essentieel. Is dat niet het geval dan kan het gistingsproces ernstig worden verstoord en ontstaan er fouten in de wijn. Een veel voorkomende fout is brett, een ongewenste gistsoort die een bepaalde geur van koeienmest veroorzaakt in de wijn. Om die reden werkt Artisan Wines uitsluitend met wijnboeren die zeer hygiënisch en selectief te werk gaan.