• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Champagne

De meest bekende mousserende wijn ter wereld is uiteraard de Champagne uit Frankrijk. Champagne is overigens niet de naam van een bepaalde type wijn, maar die van het gebied van herkomst. Dit misverstand heeft er overigens mede toe geleid dat menigeen denkt dat er Champagne in de fles zit als de uitmonstering van de fles op die van een Champagne lijkt.

Champagne kent geen AOC

Bij een echte Champagne staat er uiteraard “Champagne” op het etiket. En als enige kwaliteitswijn van frankrijk hoeft er geen “Appellation d'Origine Controlée” (AOC) bij te staan! Voor zo’n bijzonder product als Champagne moet een uitzondering mogelijk zijn, nietwaar?

Champagne Grand Cru

In de Champagne strekt de wijnbouw zich uit over maar liefst 319 dorpen. Hiervan leveren er zeventien de beste kwaliteit druiven; deze hebben daarom recht op de officiële benaming “Grand Cru”, een wettelijk beschermde toevoeging. Een bekend voorbeeld daarvan is Le Mesnil-sur-Oger, gelegen net onder Epernay in de zogeheten Côte de Blancs. Deze regio staat bekend om de voortreffelijke Chardonnay.

Champagne Blanc de Blancs

Een Champagne mag uitsluitend worden gemaakt van drie druivenrassen: Chardonnay (wit), Pinot Noir en Pinot Meunier (beide blauw). Wanneer er Blanc de Blancs vermeld staat op het etiket, betekent dit dat de Champagne is gemaakt van 100% Chardonnay.

Methode Champenoise

Champagne wordt gemaakt conform de "méthode champenoise", ook wel "méthode traditionelle" genoemd. Bij deze methode vindt de tweede gisting in de fles plaats. Daarna rijpt de wijn gedurende minimaal 15 maanden op de dode gistcellen (sur lie). Voor een millesimé (vintage) Champagne geldt een rijping van minimaal 3 jaar.