• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Fratelli Collavo, Valdobbiadene (Prosecco)

ItaliëVia Fossetta, 4, 31049 Valdobbiadene, Italië

Biologische Prosecco uit Valdobbiadene

Het wijnhuis "Fratelli Collavo", gelegen in Valdobbiadene, is een klein familiebedrijf. Het is in 2010 opgericht door drie broers: Massimo, Marco en Mauro. Het domein beslaat slechts 8 hectare grond, waarvan er 5 zijn beplant met wijnstokken en de overige 3 gedeeltelijk worden bebouwd met granen en gedeeltelijk bedekt zijn met grasland en bos. De wijngaard wordt beheerd volgens de methoden en voorschriften van de biologische landbouw, maar het bedrijf evolueert in de richting van biodynamisch, met als doel de biodiversiteit van de boerderij te vrijwaren. In de wijngaard wordt daarom het gebruik van tractoren of ander landbouwmaterieel tot een minimum beperkt. De 5 hectare wijngaard zijn beplant met de klassieke wijnstokken die bijdragen aan de creatie van Prosecco: Bianchetta, Perera en Glera.

Prosecco Colfondo

Naast de reguliere Prosecco di Valdobbiadene DOCG en Prosecco Treviso DOC maken de gebroerders Collavo ook een Prosecco Colfondo. Prosecco zoals het ooit ontstaan is. Maar wat is Prosecco Colfondo eigenlijk? Het is een Prosecco die zijn bubbels krijgt ín de fles, niet in een rvs-tank, en vervolgens ook niet ontdaan wordt van zijn bezinksel (fondo). Het is dat bezinksel dat vervolgens de smaak geeft. De Glera-druif heeft van zichzelf erg weinig smaak en aroma, vandaar dat de lie (bezinksel) een belangrijke rol speelt. De Colfondo is bovendien volledig droog: geen grammetje restsuiker wordt toegevoegd!