• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Bodegas Fulcro - Rias Baixas

SpanjeSanxenxo, Pontevedra, Spanje

Wat Côte de Beaune is voor Chardonnay en Moezel voor Riesling, dat is Rìas Baixas (en Val do Salnés in het bijzonder) voor Albariño. De wijnen uit deze regio krijgen de afgelopen jaren steeds meer aandacht en winnen aan populariteit. En dat is niet voor niets, proef maar eens een goede Albariño uit deze regio en je zult beamen dat deze behoren tot de beste witte wijnen van de wereld. 

Val do Salnés: de bakermat van de Albariño

De Spaanse regio Rìas Baixas ligt net boven Portugal en is op te delen in vijf sub-regio’s waarvan Val do Salnés is de oudste is. Val do Salnés ligt direct aan de Atlantische kust en staat bekend als de geboorteplaats van de druivensoort Albariño. Het is de koelste en natste sub-regio van Rìas Baixas en heeft een gemiddelde temperatuur van slechts 13°C. (Ter vergelijking, de gemiddelde temperatuur van Nederland was 11°C de afgelopen jaren.) Val do Salnés heeft een rotsachtige granieten bodem, rijk aan mineralen als kwarts en mica. De bovenlaag is zanderig en is ontstaan door aanslibbing.

Bodegas Fulcro

Bodegas Fulcro is opgericht door Manuel Moldes (z'n vrienden noemen hem Chico) in 2009. De bodega is gevestigd in de plaats Vilalonga (een uurtje ten zuiden van Santiago de Compostella) en nabij de stad Pontevedra. Zijn wijngaarden bevinden zich direct aan de Atlantische kust. De beste wijngaard heet ‘Pedreira’ (vertaald: steen of steengroeve) en ligt direct aan de zee. Pedreira is ook de naam van een gehucht in het uiterste noorden van Meaño. De druivenstokken zijn hier meer dan 35 jaar oud. Hij doet al het werk in de wijngaard met de hand, gebruikt geen chemicaliën en produceert in totaal slechts 30.000 flessen per jaar.