• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Domaine Adrien Berlioz, Cellier des Cray - Savoie

FrankrijkChignin, Frankrijk

Gelegen op ongeveer 16 km ten zuidoosten van Chambéry, verrijst het kleine dorpje Chignin aan de voet van de hoge kalkstenen hellingen in het zuidelijke deel van het Bauges-massief. Het dorpje ligt in de regio Savoie, ofwel het oostelijk deel van de Rhône-Alpes, grenzend aan de buurlanden Zwitserland en Italië (Valle d'Aosta).

Adrien Berlioz nam begin 2006 het kleine familiebedrijf "Cellier des Cray" over en maakte het een van de meest prestigieuze wijndomeinen van Chignin. Het Domaine omvat ongeveer 4,5 hectare biologisch gecertificeerde wijngaarden, gelegen in het lieu dit "Les Viviers" in de buurt van Chignin, op ongeveer 390 meter boven de zeespiegel.

Alle wijnstokken zijn aangeplant in een warm terroir bestaande uit grind en kiezel op het oppervlak en een ondergrond van kalkhoudende klei. De zeer steile hellingen van de wijngaarden, sommige met een hellingspercentage van 50%, zijn beplant met druiven zoals Jacquère en Roussanne voor de witte wijnen en Mondeuse voor de rode wijnen.

Adrien werkt met respect voor het milieu en maakt daarbij gebruik van principes uit de biodynamie. Afhankelijk van de behandeling die nodig is om de gezondste wijnstokken en druiven te verkrijgen past hij dit toe voor elk van de percelen afzonderlijk. Het gebruik van herbiciden, insecticiden of kunstmest is uitgesloten. Het bewerken en ploegen van de grond gebeurt met klein gereedschap om te voorkomen dat de grond wordt aangestapt en de wortels niet goed kunnen ademen. Alles gebeurt dus hoofdzakelijk met de hand, mede omdat de steile hellingen het niet toelaten om tractoren te gebruiken.

De relatief jonge en gepassioneerde wijnmaker weet met veel precisie complexe en tegelijk elegante wijnen te maken. Ze kenmerken zich door de zo typerende mineraliteit van de wijnen uit Savoie. Een ontdekking waard!