• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Wijndomein Kitsberg

BelgiëHeers, België

Zo’n 25 kilometer onder de Belgische stad Hasselt bevindt zich Wijndomein Kitsberg. Dit kleine postzegeldomein is eigendom van Daniel en Evi Medarts. Na een studie accountancy kwam Daniel terecht bij een Belgische wijnhandel en begon zijn grote passie voor wijn. In die periode ontstond ook de droom ooit een eigen wijngaard te beginnen. Die droom werd ruim 10 jaar geleden werkelijkheid. 

Kitsberg, kiezel, leem en mergel

Op zoek naar een geschikt perceel voor de aanplant van de wijnstokken, liet Daniel niets aan het toeval over. Na een lange zoektocht kwam Daniel uit bij de 'Kitsberg' (kits = kiezel), een heuvel in het kleine dorpje Heers.  Bodemonderzoek leerde dat er, naast kiezel, veel leem in de bodem zat, wat té voedzaam was. Een meter diep echter zat een dikke laag mergel, wat juist weer wel goed is.

Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay

Studies in Geisenheim toonden aan dat deze bodem perfect zou zijn voor chardonnay en pinot-rassen. In overleg met deskundigen in Geisenheim en Colmar werd gekozen voor pinot blanc, pinot gris en een chardonnay-clone uit Puligny Montrachet.

5.000 - 6.000 flessen per jaar

Het wijnbedrijf beslaat nu nog slechts 1,3 hectare waar 5-6.000 flessen worden geproduceerd, die elk jaar weer snel zijn uitverkocht. Daniel en Evi zijn dan ook op zoek naar meer grond, maar doen dat, net als 10 jaar geleden, pas na uitvoerige onderzoeken om de juiste bodem te vinden bij de verschillende druivenrassen- en onderstokken.

Top van de Belgische wijnen

De wijnen van Wijndomein Kitsberg behoren tot de top van de Belgische wijnen. Sinds de eerste botteling in 2011 vallen de wijnen met regelmaat in de prijzen. In 2018 was dat onder meer goud bij de Wijnkeuring van de Lage Landen en de verkiezing Beste Belgische wijn van 2018.