• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

 

Bourgogne wijn kopen

Dé regio voor Chardonnay en Pinot Noir

 

 

Bourgogne, bakermat van Chardonnay en Pinot Noir

De Bourgogne behoort tot de meest bekende en favoriete wijngebieden in Frankrijk. Niet zonder reden, want hier komen fantastisch mooie wijnen vandaan, veelal gemaakt van Chardonnay of Pinot Noir en soms ook van Aligoté of Gamay. Desondanks is er veel verschil tussen de ene of andere wijn. Dit komt deels door de hand van de wijnmaker, maar deels ook door het terroir (de combinatie van bodem en microklimaat). De Bourgogne is daarom opgedeeld in een aantal sub-regio’s met per regio diverse appellaties (herkomstgebieden).

Chablis en Grand Auxerrois

De meest noordelijke sub-regio van de Bourgogne is de zogeheten Côtes d’Auxerrois dat opgesplitst is in Chablis en Grand Auxerrois. Chablis is bekend vanwege de zeer kalkrijke bodem (kimmeridge) en staat garant voor frisse, minerale wijnen. Binnen Chablis is er nog onderscheid tussen Chablis, Chablis 1er Cru en Chablis Grand Cru. De Grand Auxerrois bevat een aantal kleine, minder bekende appellaties, zoals Irancy, Saint-Bris en Vézelay.

Côte de Nuits, terroir voor goede Pinot Noir

De Côte de Nuits is gelegen tussen de steden Dijon en Beaune. Samen met de Côte de Beaune vormt het de zogeheten Côte d’or, waar de mooiste wijnen uit de Bourgogne worden gemaakt. Daarbij is de Côte de Nuits vooral bekend om de rode wijnen, gemaakt van Pinot Noir. Bekende appellaties zijn Marsannay, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Nuits-Saint-Georges en Vosne-Romanée. Deze dorpen hebben ook een aantal zeer beroemde Grand Crus, zoals: Charmes Chambertin en Clos de Vougeot.

Côte de Beaune, volle en rijke Chardonnay

Ten zuiden van het stadje Beaune liggen diverse dorpen die behoren tot de Côte de Beaune. Zowel witte als rode Bourgognes komen hier vandaan, waarbij vooral de Chardonnay een bijzondere reputatie geniet. De meest bekende witte Bourgogne-wijnen komen uit deze streek, zoals Meursault, Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Hieronder vallen ook een aantal Grand Crus: Corton-Charlemagne en (Bâtard)-Montrachet.

Côte de Chalonnaise, Bourgogne met goede prijs-kwaliteit

Ten zuiden van de Côte de Beaune, begint de Côte de Chalonnaise. Deze Côte heeft altijd in de schaduw gestaan van de Côte d’Or, maar onderscheidt zich daardoor in de fraaie prijs-kwaliteitverhouding. Jongere generatie wijnmakers tonen aan dat hier uitstekende Bourgogne-wijnen worden gemaakt, zowel Chardonnay als Pinot Noir. Interessante appellaties zijn Rully, Givry en Mercurey.

Côte de Mâconnais, van instap-Bourgogne tot Pouilly-Fuissé

De Mâconnais vormt de meest zuidelijke subregio in de Bourgogne en vormt de overgang naar de Beaujolais. Om die reden treffen we hier naast Pinot Noir ook Gamay aan. Het contrast in de Mâconnais is groot. In het noorden is de bodem wat rijker, waardoor de wijnen wat fruitiger zijn en minder mineraal. In het zuiden daarentegen treffen we in de buurt van de Roche du Solutré en de Roche de Vergisson zeer complexe en minerale Chardonnay uit de appellaties Pouilly-Fuissé en Saint-Véran. Tussenin bevindt zich Viré-Clessé dat zeer volle en romige Chardonnay voortbrengt door het relatief warme terroir.