• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Domaine Jean-Yves Millaire, Fronsac - Bordeaux

FrankrijkFronsac, Frankrijk

Domaine Jean Yves Millaire is gevestig in Fronsac, een dorpje op de rechteroever van de Dordogne, bij de samenvloeiing van twee rivieren (Dordogne en Isle)

Fronsac in de schaduw van St-Emilion en Pomerol

Fronsac vormt een eigen appellatie binnen de Bordeaux en kent daarbinnen nog een aparte AOC: Canon-Fronsac. Beide appellaties stonden jarenlang in de schaduw stonden van het naburige St-Emilion en Pomeral, gelegen aan de overzijde van de rivier. Inmiddels is Fronsac weer herontdekt. En terecht, want hier komen prachtige wijnen vandaan.

Terroir in Fronsac en Canon-Fronsac

Fronsac en Canon-Fronsac kenmerken zich door verschillende terroirs (bodemgesteldheden). Ze variëren van rijke afzettingen langs de rivieren tot kalksteen en klei-kalksteen op de beste gronden. Door de directe nabijheid van de twee rivieren en de lichtglooiende heuvels kent Fronsac een gematigd klimaat en is daarmee goed beschermt tegen late voorjaarsvorst.

Fronsac, domein van de Merlot

Net als in Pomerol en St-Emilion is Fronsacs voornaamste druivenvariëteit de Merlot. Sommige producenten gebruiken uitsluitend Merlot, maar de meesten voegen liever wat Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon of Malbec toe om de wijnen wat meer structuur mee te geven.

Biodynamische Fronsac

Jean-Yves en zijn vrouw Christine bewerken hun wijngaarden conform bio-dynamische principes. Dit met het doel om de pure expressie van druif en terroir mee te geven aan de wijn. Nauwgezette controle van elk stuk land is daarbij van groot belang. Bio-dynamische landbouw is namelijk gebaseerd op anticipatie en preventie.

Bourgogne-stijl Bordeaux

De wijnen van Jean-Yves Millaire vallen op door hun frisse en sappige karakter met accent op het fruit. Dit komt omdat de wijnen rijpen voornamelijk rijpen in betonnen vaten of amfora’s en slechts gedeeltelijk in eiken. Het geeft de wijnen meer elegantie mee. Daarmee kiest Millaire voor min of meer Bourgogne-stijl Bordeauxwijnen.