• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

Barolo DOCG,

wijn der koningen, koning der wijnen

 

 

Barolo DOCG, beroemde rode wijn uit Italië

Barolo is één van de meest beroemde rode wijnen uit Italië. Al in 1860 kreeg Barolo de bijnaam: “Wijn der koningen, koning der wijnen” en in 1980 kreeg Barolo een officiële DOCG (Denominazione di Origine Controllato e Garantita). De Barolo-wijnregio ligt in de Piëmonte, in het noord-westen van Italië, ten zuiden van de stad Torino (Turijn) en is circa 1.200 hectare groot. 

 

Barolo Piemonte wijn telt 181 Cru’s

Het wijngebied Barolo DOCG in de Piemonte beslaat circa 1.200 hectare aan wijngaarden. Ze liggen verspreid over totaal 11 dorpen. De meeste bekende dorpen zijn: La Morra, Barolo, Castiglione Falletto, Monforte d’Alba en Serralunga d’Alba. Elk van deze dorpen heeft een aantal cru’s. In totaal telt Barolo DOCG 181 cru’s. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de cru’s in de Bourgogne, zijn de cru’s in Barolo nooit officieel geclassificeerd.  De naam Piëmont of Piemonte kan je overigens letterlijk vertalen 'aan de voet van de bergen'

Kaart Barolo

 

Barolo rode wijn uit Serralunga d’Alba

Toch is er wel degelijk onderscheid. De beste cru’s bevinden zich voornamelijk in Serralunga d’Alba en Castiglione Fallettto. De bodem is hier zeer kalkrijk en bestaat deels ook uit zandsteen en witte mergel, de zogeheten “Formazione di Lequio”. Barolo’s van dit type bodem hebben doorgaans de meeste structuur en het grootste bewaarpotentieel.

Barolo wijn uit de wijngaard "Boscareto"

Vooral de commune Serralunga beschikt over een aantal van de beste wijngaarden, waaronder de zeer vermaarde “Francia”. Van deze wijngaard wordt de wereldberoemde Barolo Monfortino gemaakt. Grenzend aan Francia ligt Boscareto, waar Ferdinando Principiano over een aantal van de beste percelen beschikt. Hier wordt ook zijn top-Barolo geproduceerd: de Barolo Boscareto.

Barolo wijn wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif, dat afgeleid is van Nebbia en mist betekent. Dit kan verwijzen naar de typerende ochtendmist in de heuvels van de Langhe, maar ook naar witte laag die verschijnt bij rijpe druiven. Nebbiolo heeft weliswaar een relatief lichte robijnrode kleur, maar dat zegt niets over de structuur en het bewaarpotentieel. Een Barolo van een goede jaargang, zoals Barolo 2013 of Barolo 2016, kan prima enkele decennia rijpen. Ook geeft de druif een zeer goede terroirexpressie (indruk van de bodem) en doet daarmee sterk denken aan Pinot Noir..

Nebbiolo druif Barolo

Barolo wijn, modernisten en traditionalisten

Binnen Barolo kan je grofweg twee stijlen onderscheiden. Enerzijds de modernist en anderzijds de traditionalist. Moderne Barolo ontstond in de jaren ’80 en ’90. Om Barolo toegankelijker te maken en ook populairder bij wijnpublicisten kozen diverse wijnboeren voor meer rijpheid in de druif (met behulp van groene oogst) en rijping in Frans barrique i.p.v. Slavonisch eiken. Het resultaat is meer extract (kleur), meer alcohol en meer houtimpressie. Echte traditionalisten, zoals Ferdinando Principiano, kiezen echter voor meer elegantie in Barolo. Dit type Barolo heeft minder alcohol en minder houtinvloeden door de rijping in Slavonische foeders, maar des te meer frisheid en verteerbaarheid. 

Wijnkelder Barolo Principiano

Barolo wijn beste jaargangen en als bewaarwijn kopen.

Barolo DOCG staat bekend om het grote bewaarpotentieel van de wijnen. Bepaalde jaargangen Barolo zijn geschikt voor een zeer lange opleg. Ook heeft de ene jaargang meer finesse dan de andere. Over het algemeen komt Barolo het best tot z'n recht in niet te warme jaargangen. Het gevaar van teveel droogte en warmte kan zorgen voor relatief weinig zuren, hogere alcoholpercentages en drogende tannines. De beste jaargangen van de afgelopen jaren zijn:

Barolo 2004, Barolo 2006, Barolo 2010, Barolo 2013, Barolo 2015 en Barolo 2016. Vooral Barolo 2013 en Barolo 2016 zijn exceptioneel goede jaargangen met veel finesse en een groot bewaarpotentieel. 

Niet elke jaargang is even geschikt om voor langere tijd bewaard te worden. Wij kunnen je daar over adviseren, neem dan ook gerust contact met ons op. 

Wat eet je bij Barolo wijnen?

Barolo kent van nature veel zuren en structuur (tannine), maar ook een bovengemiddeld alcoholpercentage. Barolo vraagt dus om gerechten met vet en/of complexe smaken (umami). Maar pas op met pittige ingrediënten die kunnen de alcohol en tanninegevoel versterken. 
Een aantal populaire (streek)gerechten die goed combineren met een Barolo zijn:
  • Brasato del Barolo: gestoofd rundvlees uit Barolo;
  • Wild en gevogelte: zoals duif of eendenborst;
  • Pasta met boter en truffel (witte of zwarte truffel);
  • Risotto met porcini of andere paddestoelen;
  • Gegrilde rib-eye of entrecôte.
  • Gepocheerd ei met zwarte truffel

Barolo gepocheerd ei met zwarte truffel