• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Domaine Chollet - Pouilly Fumé

FrankrijkPouilly-sur-Loire, Frankrijk

Domaine Chollet, Pouilly-sur-Loire – Loire

Al meer dan 60 jaar is het Domaine Chollet gevestigd in één van de meest bekende appellaties van Frankrijk en de Loire: Pouilly-Fumé. Het was in 1960 dat Roland Chollet zijn eerste oogst oogstte, hij was de stichter van het Domaine. In 1980 voegde zijn zoon Gilles zich bij hem en daarna was het de beurt aan Séverin, zijn kleinzoon, om het domein in 2010 voort te zetten.

Pouilly-Fumé & Sauvignon Blanc

Pouilly-Fumé ontleent zijn naam o.a. aan de bijzondere bodemgesteld, te weten silex. Dit is een vuursteen dat de zo typerende rokerige aroma's meegeeft aan de Pouilly-Fumé. Ook wordt met Fumé wel verwezen naar de grijze waas die de Sauvignon-Blanc-druif krijgt als deze volgroeid zijn. Overigens is het merendeel van alle Pouilly-Fumé afkomstig van meer kalkrijke bodems. Zo ook bij Domaine Chollet. Met meer dan 12ha productie in Pouilly Fumé (100% Sauvignon), beschikt het wijndomein over 3 belangrijke soorten terroirs: Klei-kiezel (Sables), klei-kalksteen (Caillottes) en Kimmeridgische mergel (Terres Blanches). 

Conversie in biologisch

Vooral de komst van Séverin zorgde voor een duidelijk transitie. Na zijn studie oenologie in Beaune was het zijn wens om het terroir tot uiting te laten komen in de wijnen. Dat betekent voor Séverin allereerst respect voor de wijnstok en de bodem. Daarom is het bedrijf in conversie naar biologische wijnbouw. Een filosofie die je vreemd genoeg nauwelijks aantreft in Pouilly-Fumé. Ook in de kelder wil Séverin een puur mogelijke expressie. Alle wijnen rijpen daarom in cuves INOX en cementen vaten. Het resulteert in strakke, minerale Sauvignon-Blancs, typerend voor Pouilly-Fumé.

Pouilly-Fumé van talentvolle wijnmaker

De jaargang 2021 is de eerste jaargang onder de eindverantwoordelijkheid van Séverin. En aangezien je maar één keer een eerste indruk kan maken, kan je dat beter maar meteen goed doen. En hoe…..: direct ** in de Guide Hachette voor de Poully-Fumé Tradition en diverse medailles tijdens het Concours Générale Agricole de Paris. Dit belooft dus nog veel goeds voor de toekomst….