• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

M&S Bouchet Domaine de Château-Gaillard

FrankrijkMONTREUIL-BELLAY, Frankrijk

Dit kleine landgoed in Montreuil-Bellay (15 km ten zuiden van Saumur) wordt al sinds 1962 volgens biodynamische principes verbouwd. De vader van Matthieu, François, was één van de belangrijkste Franse adviseurs op het gebied van biodynamische wijnbouw, samen met mensen als Joly, Leflaive en Chapoutier. Ook schreef hij een boek over het gebruik van deze principes in de wijngaard. Hij adviseerde Domaine Leflaive, Domaine Leroy, Domaine de la Romanée-Conti en vele andere bekende wijnhuizen. Als hij niet aan het vliegen was om wijnmakers te helpen, was hij thuis wijn aan het maken met zijn zoon Mathieu op hun kleine Domaine de Chateau Gaillard.

Matthieu en Sylvanie Bouchet namen in 1990 de 6 ha grote familiewijnmakerij over op de plaats La Salle. Matthieu en Sylvanie kozen ervoor om in de voetsporen van zijn vader te treden en op dezelfde manier te blijven boeren. Ze werken nog steeds volgens de strengste principes van de biodynamica, wat onder andere inhoudt dat er geen chemische meststoffen, pesticiden of andere toevoegingen worden gebruikt. De wijnen worden nooit gefilterd voordat ze worden gebotteld. Bouchet laat de wijnen nog een aantal jaren rijpen in grote neutrale eiken vaten, wat resulteert in zeer weinig invloed van eikenhout in de wijnen. De wijnen hebben sinds 2008 het label "Vin de France". De wijnstokken van het domein, die tot de oudste in de regio behoren (sommige meer dan 80 jaar oud), produceren van nature een lage opbrengst, wat betekent dat het domein een zeer kleine hoeveelheid Chenin Blanc, Grolleau en Cabernet Franc produceert.