• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

Chianti Classico,

domein van de Sangiovese en de Gallo Nero

 

 

 

 

 

Chianti Classico DOCG

Chianti Classico DOCG behoort tot één van de beroemdste wijnen van Italië en komt uit de regio Toscane. Het predicaat Classico geldt alleen voor de wijnen die gemaakt worden in de driehoek tussen Florence, Siena en Arezzo. In deze zone ligt immers de bakermat van de Chianti. Bovendien komen hier de beste Chianti-wijnen vandaan. Je herkent ze aan het label met de Gallo Nero (zwarte haan) erop.

Chianti Classico en de Gallo Nero (Zwarte Haan)

Je kunt een Chianti Classico herkennen aan het label met de ‘Gallo Nero’ (zwarte haan). Dit symbool heeft te maken met een historische legende. Vanwege de machtsstrijd tussen de republiek van Florence en Siena was er veel discussie over het grondgebied. Om te bepalen waar de grens zou komen te leggen werd afgesproken dat, zodra de haan bij het ochtendgloren zou kraaien, uit beide steden een ruiter zou vertrekken. De plek waar ze elkaar zouden tegenkomen, zou de grens vormen. De Florentijnen kozen voor een gallo nero (zwarte haan), terwijl hun rivalen uit Siena kozen voor een witte haan. De zwarte haan werd echter opgesloten in een donker hok en werd halverwege de nacht vrijgelaten. Het beest begon meteen te kraaien. De ruiter uit Florence vertrok dus beduidend vroeger dan zijn rivaal uit Siena. Op nog geen 12 kilometer van Siena troffen de beide ruiters elkaar en viel vrijwel het gehele grondgebied van de Chianti Classico onder het gezag van Florence. 

San Panzano - Conca d'Oro in de Chianti Classico

Hoewel Chianti Classico geen onderscheid kent tussen de ene of de andere sub-zone zijn er wel degelijk grote verschillen in bodem en microklimaat. Eén van de beste dorpen waar Chianti Classico wordt gemaakt is Panzano. Naar Frans voorbeeld verdient dit dorp eigenlijk een Grand-Cru-status. Het heeft alles te maken met het bijzondere terroir. 

Het dorp ligt aan het uiteinde van een heuvelrug die de vallei van de Pesa in het westen scheidt van die van de Greve in het oosten. Het merendeel van de wijngaarden in Panzano is aangeplant op een hoogte van 350 tot 450 meter. Dit is ideaal voor Sangiovese, de belangrijkste druivensoort van de Chianti. De bodem bestaat voor een groot deel uit blauwe ‘galestro’ (leisteen), en voor een deel uit ‘albarese’ (kalksteen), de twee meest geschikte bodemsoorten voor Sangiovese. Onder de heuvelrug aan de Pesa kant, openen de heuvels zich in een aantal brede natuurlijke amfitheaters. De grootste daarvan, direct onder het dorp is van oudsher de Conca d'Oro (of Gouden Schelp), die uitstekende locaties biedt voor de zon-minnende Sangiovese.

Chianti Classico DOCG van 100% Sangiovese

De Sangiovese-druif vormt de basis van iedere Chianti Classico, maar mag wettelijk tot maximaal 20% worden aangevuld met andere druiven, zoals Canaiolo, Merlot of Cabernet. Veel wijnboeren doen dat ook. Om de wijnen zachter en ronder te maken en dus commerciëler. Gelukkig kiezen Luca en Valeria Orsini van Podere Le Cinciole voor de authentieke stijl Chianti Classico, gemaakt van 100% Sangiovese. Door te streven naar een goede balans in de wijngaard met lage rendementen hebben de druiven voldoende rijpheid, zowel in zuren als tannines.