• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

 

Chardonnay, wereldberoemde druif en wijn

Met Bourgogne als bakermet

 

 

Chardonnay, wereldberoemde druif en wijn

Chardonnay is één de bekendste druivenrassen ter wereld. In vrijwel elk wijnland wordt de Chardonnay-druif aangeplant. Dat is niet zonder reden. De druif is van nature vrij neutraal en heeft het vermogen zich aan te passen aan klimaat en bodem. Bovendien zijn veel wijndrinkers dol op de smaak van de Chardonnay. Die varieert van fris en mineraal tot vol en romig, afhankelijk van het klimaat, bodem en rijping.

Chardonnay en Bourgogne

Ook al wordt Chardonnay in vrijwel alle wijnlanden ter wereld aangeplant, de bakermat van deze druif ligt zonder twijfel in de Bourgogne. In het noorden van de Mâconnais, één van de subregio’s binnen de Bourgogne, tref je zelfs een dorpje aan met de naam Chardonnay. Sommigen menen dat de Chardonnay naar deze plaats is vernoemd, maar heel waarschijnlijk is dat niet. In elk geval werd de druif in de 16e eeuw ontdekt. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de druif afstamt van Pinot Blanc en Gouais Blanc. Deze laatste druif wordt in zeer kleine schaal nog verbouwd in Savoie, Wallis en Piëmonte.

Bekende Bourgognewijnen van Chardonnay

De meest bekende wijnen die gemaakt worden van de Chardonnay-druif treffen we uiteraard ook aan in de Bourgogne. Appellaties waarmee Chardonnay bekendheid mee heeft verworven zijn onder andere: Chablis, Meursault, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet en Pouilly-Fuissé. In opkomst zijn de wijnen uit bijvoorbeeld Vézelay, MarsannaySaint-Aubin, Rully en Viré-Clessé.

Chardonnay mousserend

Veel mousserende wijnen worden gemaakt van de Chardonnay. De meest beroemde is uiteraard de Champagne. Als een Champagne wordt gemaakt van 100% Chardonnay, is dat een zogeheten Champagne “Blanc de Blancs”. Een bekend dorp voor de Chardonnay is Le Mesnil, dat zelfs een Grand Cru status heeft. Voor gebieden buiten de Champagne geldt de naam Crémant, zoals Crémant de Bourgogne of Crémant de Jura. Ook buiten Frankrijk worden mousserende wijnen gemaakt van Chardonnay, zoals een Alta Langa of Franciacorta in Italië of een andere vergelijkbare Spumante Metodo Classico.

Smaak van Chardonnay-wijnen

De smaak van een Chardonnay kan sterk variëren. In elk geval kenmerkt een goede Chardonnay door aroma’s van citrus, wit fruit en noten. Het verschil in smaak hangt erg af van het klimaat, de bodem en de rijping. Een Chardonnay uit Chablis of Vézelay is doorgaans veel frisser en mineraler. Dit komt enerzijds door het klimaat (noordelijker), anderzijds door de bodem (kimmeridge, een zeer kalkrijk gesteente). Een Chardonnay uit een warmer klimaat zal meestal wat rijker en romiger smaken, waarbij dat laatste ook sterk afhangt van de rijping. Veel Chardonnay rijpt namelijk in eiken, waardoor de wijn romiger wordt, maar ook aroma’s krijgt van vanille, kokos of zoethout. Een goede wijnmaker zal er altijd streven naar de juiste balans hierin, zodat het eiken niet te dominant wordt.

Wijn-spijs: welk gerecht past bij Chardonnay?

Een Chardonnay is niet alleen populair vanwege de smaak, maar ook vanwege de gastronomische inzetbaarheid. Zo kan een Champagne, een Chablis en een Vézelay uitstekend met oesters en een wat rijkere Bourgogne uitstekend bij kreeft, langoustine of coquilles. Ook visgerechten met een lichtromige saus doet het voortreffelijk bij Chardonnay. Maar Chardonnay met asperges en zalm is natuurlijk ook een heerlijke combinatie! 

Chardonnay met zalm en asperges