• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Domaine de Cazaban, Cabardès - Languedoc

FrankrijkConques sur Orbiel, Frankrijk

De Languedoc is by far de grootste wijnplas van Frankrijk. Dat betekent dat er veel massa wordt geproduceerd. Toch ontdekten we juist in deze regio een schitterende parel: Domaine de Cazaban uit de AOP Cabardès. De wijnen van dit domein pronken op de kaart van diverse één-, twee- en zelfs driesterrenrestaurants in Frankrijk. Als je de wijnen van Cazaban geproefd hebt, begrijp je waarom. Dit is een klasse apart…!! 
 

AOP Cabardès

De AOP Cabardès is een relatief kleine appellatie (circa 550 ha.) in de Languedoc. De wijngaarden van deze AOP liggen ten noorden van het bekende stadje Carcassonne, tegen de zuidhellingen van de Montagne Noire in het departement Aude.

Bijzonder microklimaat

Bijzonder is het microklimaat in de Cabardès: overheersend mediterraan met duidelijke Atlantische (verkoelende) invloeden. Dit microklimaat biedt veel potentieel voor de productie van kwaliteitswijnen. Echter, dat potentieel wordt door lang niet alle wijnboeren benut. De onbekendheid van de regio draagt daar aan bij.

Vignerons Artisans

Wijnmaker Emmanuel Taillez doet er daarom alles aan om de AOP Caberdès op de kaart te zetten. En hoe… Als echte “vignerons artisans” werken Emanuel en zijn team op een ambachtelijke, natuurlijke (bio-dynamische) wijze. Echter, zonder allerlei dogma’s. Er moet ook ruimte zijn voor intuïtie. Zo wordt in de wijngaard gewerkt met paard en vindt in de kelder minimale interventie plaats. Daarbij streeft men ernaar zo min mogelijk zwavel te gebruiken in de wijn (ver onder de grenzen van bio-dynamische wijnbouw).
 

Sterrenrestaurants

Het resultaat is in elk geval verbluffend: de wijnen zijn delicaat, puur, karaktervol, maar vooral ook drinkbaar. Diverse sterrenrestaurants in de regio, maar ook daarbuiten zijn begeistert van hun wijnen. Om er een paar te noemen:
  • AM par Alexandre Mazzia, *** Michelin – Marseille
  • Christopher Coutanceau, *** Michelin – La Rochelle
  • Auberge du Vieux Puits, *** Michelin – Fontjoncouse
  • Le Table de Franck Putelat, ** Michelin – Carcassonne
  • Michel Sarran, ** Michelin – Toulouse
  • Les Foudres, * Michelin - Cognac