• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Domaine Les 4 Vents - Crozes Hermitage

FrankrijkMercurol, Frankrijk

Lucie Fournel nam in 2006 de vier hectare wijngaarden van haar ouders over, waarvan de oogst traditioneel werd verwerkt door de coöperatie Cave de Tain l'Hermitage. Voor Lucie was zelfmarketing de enige optie, omdat ze altijd zag hoe haar ouders zorgvuldig aan hun wijnstokken werkten en hoe het uitstekende druivenmateriaal vervolgens in de coöperatie werd verwerkt tot een middelmatige massawijn.

Biologische landbouw

Ze stapte over op biologische landbouw en lanceerde haar eerste zelfgeproduceerde oogst in 2010 onder de naam Domaine Lucie. Zus Nancy werkt sinds 2013 ook in de wijnmakerij en sinds de oogst van 2015 heet de wijnmakerij Domaine les 4 Vents. In datzelfde jaar gingen de zes hectare wijnstokken van de ouders in productie, zodat het wijngaardareaal uitgroeide tot de huidige 10 hectare in de AOP Crozes-Hermitage, waarvan er 9 zijn beplant met de rode Syrah en één hectare met de witte wijn Roussanne. Inmiddels is er ook wat Marsanne toegevoegd.

Verfijnde Crozes-Hermitage

De wijnen worden zo natuurlijk mogelijk geproduceerd, inclusief 100% handoogst, geen kunstmatige fermentatiegisten en slechts een kleine hoeveelheid zwavel in de kelder. De wijnen van Domaine des 4 Vents zijn zeer verfijnd en precies, aromatisch, kristalhelder en ongewoon zacht en rijk aan extract voor een Crozes-Hermitage. De "Les Pitchounettes" serie is fruitig en vol charme, hoe hoger je klimt in de hiërarchie, hoe dieper en krachtiger de wijnen worden.

Geheime tip

Vandaag de dag behoren deze wijnen tot de beste van de hele AOP Crozes-Hermitage. Ze zijn beter en substantiëler dan menig Hermitage. Wat de twee dames op de fles toveren is echt opmerkelijk. Er wordt hier uiterst zorgvuldig en precies gewerkt in de wijngaard en in de kelder. De wijnen zijn nog steeds een geheime tip, maar de geproduceerde hoeveelheid gaat bijna nooit mee tot de volgende oogst. De zeldzame witte Crozes-Hermitage La Rage, gemaakt van 100% Roussanne overigens, is meestal al een paar weken nadat hij is uitgebracht uitverkocht.