• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Papari Valley - Georgische wijn

GeorgiëPapari Valley, Akhasheni, Kakheti, Georgia, Akhash, Georgië

Papari Valley

Papari Valley is een klein wijnhuis van de familie Kurdadze uit Georgië. Ze maken natuurwijnen volgens de klassieke Georgische methode: in de qvevri. Ruim tien jaar geleden besloot Nukri Kurdadze, oorspronkelijk natuurkundige van beroep, dat hij professioneel wijnmaker wilde worden. Hij kocht twee hectare wijngaard in de provincie Kachetië. Op glooiende hellingen die de Papari vallei wordt genoemd. 'Papari' betekent 'manen van een paard' in het Georgisch. Het glooiende landschap met op de achtergrond de Kaukasus doet daar inderdaad aan denken. Nukri wordt geholpen door zijn vrouw en door zijn zoon Sandro. Sandro helpt niet alleen in de wijngaard en in de kelder, hij ontwierp ook het etiket voor de flessen.

Biologische Saperavi en Rkatistelli

Inmiddels beschikt Papari Valley over 9,3 hectare wijngaard. Die zijn voor het grootste gedeelte aangeplant met Saperavi druiven en de rest met Rkatisteli. De familie heeft een duidelijk doel voor ogen: Het tot uiting brengen van het unieke terroir van de Papari vallei, zonder ingrijpen in de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen of herbiciden, maar volgens de strenge normen van de strikt organische wijnbouw. Op sommige delen staan nog stokken van meer dan veertig jaar oud. De rest van de stokken is tussen de acht en vijftien jaar oud. Hiervan kan Papari Valley maximaal ongeveer 35.000 flessen wijn per jaar persen.

Qvevri’s op 3 niveaus

Dat Nukri natuurkundige is, blijkt wel uit zijn wijnkelder. Op drie verschillende niveaus in zijn kelder bevinden zich in totaal 21 qvevri's. In de bovenste qvevri's worden de druiven gefermenteerd tot most. Vervolgens wordt die most met behulp van de zwaartekracht overgeheveld naar de qvevri's op de lagere niveaus om te rijpen. Een innovatie die zijn vruchten afwerpt want de wijnen van Papari Valley zijn opvallend zuiver en elegant.