• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

Soave Classico DOC(G),

gastronomische witte wijn uit noord-Italië

Soave, witte wijn uit Noord-Italië

Soave is een klein stadje in het noorden van Italië, ten oosten van Verona. Het kleine vestingsstadje vormt één van de meest fraaie herkomstgebieden in Italië voor witte wijnen. Soave ligt tegen de uitlopers van de Alpen aangeplakt met schitterende uitzicht over de Po-vlakte. Hoewel Soave jarenlang last had van een slecht imago, worden hier één van de mooiste witte wijnen van Italië gemaakt met een groot bewaarpotentieel.

Verschil tussen Soave Classico DOC(G) en Soave DOC

Het karakter van een Soave (Classico) wordt mede bepaald van het type bodem (terroir) waarop de wijngaard is aangeplant. Om die reden wordt onderscheid gemaakt tussen Soave DOC en Soave Classico DOC. Een klein deel van de Soave Classico wordt ook gebotteld als Soave Classico Superiore DOCG. Dit geldt alleen voor wijnen, waarbij de rendementen in de wijngaard lager zijn en de rijping sur lie langer heeft plaatsgevonden.

De beste wijngaarden, zogeheten cru’s behoren tot Soave Classico en bevinden zich allemaal ten noorden van het stadje Soave op de uitlopers van de Alpen. De overige wijngaarden behoren tot de DOC Soave en bevinden zich vooral in de Po-vlakte. 

Soave Classico Cru wijngaarden map

Cru's en terroir in Soave Classico

In Soave wordt onderscheid gemaakt in diverse cru’s, in totaal 33 cru's. Deze zijn sinds maart 2020 officieel geclassificeerd door de EU. Dit is vergelijkbaar met veel andere wijngebieden, zoals Barolo. Het doel hiervan is de invloed van het terroir sterker te etaleren.  Kort samengevat zijn er in Soave (Classico) drie soorten terroir:

  • Zand & klei: dit type bodem tref je aan in de Po-vallei en zorgt voor eenvoudige, fruitige wijnen met een bloemig karakter. Ze behoren tot Soave DOC.
  • Kalksteen & klei: Dit type terroir tref je vooral in Soave Classico met de “Monte Tenda” als bekende cru. De wijnen afkomstig van dit type terroir zijn fris, elegant en bloemig met smaken van steenfruit, citrus en tonen van amandel.
  • Vulkanisch basaltgesteente: dit type terroir zorgt voor de meest complexe, minerale en spannende wijnen uit het Soave Classico gebied. Een bekende cru met vulkanisch gesteente is de Monte Foscarino. 

Garganega druif

Soave is het rijk van de Garganega. De druif heeft van nature een relatief lage zuurtegraad. Garganega komt daarom het beste tot zijn recht op een relatief arme bodem, zoals kalksteen of vulkanisch gesteente. De beste Garganega komt dan ook uit het Soave Classico gebied. Veel wijngaarden daar aangeplant met behulp van pergola's (zie onderstaande foto). Typerend voor de Garganega druif zijn aroma’s variërend van witte bloemen, amandel, citrus, perzik, honing en gedroogd wit fruit.

De meeste Soave Classico wijnen worden gemaakt met 100% Garganega. Niettemin is het geoorloofd om voor maximaal 30% aan te vullen met een andere inheemse druif: Trebbiando di Soave.

Recioto di Soave DOCG

Wellicht minder bekend zijn de dessertwijnen uit het Soave Classico gebied. Deze worden gebotteld onder het label Recioto di Soave DOCG. Deze dessertwijn wordt gemaakt van laat geoogste Garganega druiven met een relatief hoog suikergehalte. Een strenge selectie is hiervoor noodzakelijk. Aansluitend worden de druiven gedroogd in droge en goed geventileerde ruimtes, zogeheten 'fruttai'. Eind januari pas worden de druiven geperst. Het resulteert in een complexe dessertwijn met de zo typerende amandelsmaak.

Recioto di Soave DOCG dessertwijn

Wat eten we bij Soave Classico?

Soave (Classico) kan vanwege het terroir sterke nuanceverschillen tonen. De rijping en de stijl van de wijnmaker (wel of geen houtrijping) draagt daar ook aan bij. In elk geval kan Soave Classico uitstekend combineren met de volgende gerechten: