• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Prosecco Valdobbiadene Conegliano Superiore DOCG

Prosecco is een druivensoort, ook wel glera genoemd, en wordt vooral aangeplant in de heuvels rond Treviso. De druif wordt aangewend voor één van de meest bekende mousserende wijnen van de wereld: de Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG. Vanwege diezelfde bekendheid denken velen dat Prosecco de algemene benaming is voor alle mousserende wijnen uit Italië. Dat is echter een misvatting. De overkoepelende naam voor alle mousserende wijnen uit Italië is namelijk Spumante.

Prosecco kopen

Bij Artisan Wines kunt u Prosecco kopen van het wijnhuis ColSaliz. Naast de Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore maakt dit wijnhuis ook een Prosecco Barbameto. Dit is een speciale cuvée waarbij naast Glera ook andere inheemse druiven worden gebruikt. 

Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG

Hoewel Prosecco wordt aangeplant in grote delen van Veneto, komt de beste Prosecco uit de afgebakende DOCG Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG. Dit is een heuvelachtig gebied, circa 50 km ten noorden van Venetië en 100 km van de Dolomieten, niet ver van de stad Treviso. In deze regio wordt al meer dan drie eeuwen lang Prosecco verbouwd. In 1969 werd deze regio één van de eerste DOC (appellatie) van Italië. In 2009 kreeg Conegliano Valdobbiadene Superiore een eigen DOCG, het hoogste kwaliteitsniveau voor Italiaanse wijnen. Het productiegebied omvat 15 gemeenten en vertegenwoordigt het hart van de Prosecco. 

Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG

Binnen de grenzen van de DOCG Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore zijn een aantal wijngaarden (cru’s) met een bijzondere status. Deze worden in de volksmond aangeduid als “Rive”. Rive-Prosecco worden veelal verkregen uit de meest steile wijngaarden die onderscheidend zijn in terroir (combinatie van bodem en microklimaat). In totaal zijn er 43 “Rive” in de DOCG Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore. Er geldt voor de “Rive”-Prosecco een maximum toegestande opbrengst per hectare, de druiven mogen uitsluitend met de hand geplukt worden en de vintage (jaargang van de oogst) staat vermeld op het etiket.

Prosecco Asolo DOCG en Prosecco DOC Treviso

Naast Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG wordt Prosecco ook aangeplant in de DOCG Asolo en de DOC Prosecco. Laatste DOC beslaat 9 provincies in de Veneto en Friuli Venezia en kent minder restricties.

Wat eet je bij Prosecco?

Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore is een zeer gastronomische wijn die een heel goed combineert met diverse gerechten. Maar, bij welke gerechten en bij welke gelegenheden schenk je Prosecco? Dit is mede afhankelijk van de smaak. Daarom onderstaand een wijn-spijssuggestie Prosecco Extra Brut, Prosecco Brut en Prosecco Extra Dry:

Prosecco Extra Brut

Dit is de meest eigentijdse versie, in lijn met wereldwijde trends naar steeds droogere smaken. De Prosecco Extra Brut benadrukt de fruitigheid van de druiven, de crispy smaak en het terroir. Droog maar zeer intens in de mond gaat een Prosecco Extra Brut goed samen met rauwkost, zeevruchten of pasta en risotto met paddestoelen.

Prosecco Brut

Een Prosecco Brut heeft doorgaans geuren die rijk zijn aan citrusaroma's en florale tonen, gecombineerd met een aantrekkelijke levendigheid in de mond. Prosecco Brut is heerlijk met uitgebreide visschotels, vegetarische hors d'oeuvres, pasta of risotto met zeevruchten, gebakken vis of, zoals gebruikelijk in de regio Conegliano - Valdobbiadene, tijdens de gehele maaltijd.

Prosecco Extra Dry

De Prosecco Extra Dry is de meest traditionele versie en combineert het aromatische karakter van de Glera-druif met de pittigheid van de bubbels. Prosecco Extra Dry is doorgaans rijk aan aroma's van appels, peren en hints van citrusvruchten die overgaan in bloemige tonen. De wijn is zacht maar fris en droog, dankzij de levendige zuurgraad. Uitstekend als aperitief, maar ook heerlijk bij bonen- en zeevruchtensoepen, pastagerechten met delicate vleessauzen, romige kazen en wit vlees, vooral gevogelte.

Glera druif Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG