• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Meursault

 

 

Beroemde witte wijn uit de Bourgogne

 

 

AOC Meursault (Bourgogne, Chardonnay)

Meursault is een witte wijn uit de Bourgogne, gemaakt van 100% Chardonnay. Meursault is een klein dorp, net iets ten zuiden van Beaune. De AOC Meurault behoort tot de zogeheten Côte de Beaune en geniet een zeer goede reputatie voor witte wijnen gemaakt van de Chardonnay-druif.

Meursault en Chardonnay

Het geheim van Meursault schuilt in de bijzondere bodemgesteldheid. Evenals in Chassagne verschijnt hier een laag kalksteen aan het oppervlak waarin fossielen vindbaar zijn van koralen en schelpen. De combinatie met de mergel- en kleiachtige bodems maken Meursault tot de meest verfijnde witte Chardonnay van de Bourgogne.

Aantal hectare in AOC Meursault

De AOC Meursault beslaat in totaal circa 450 hectare, waarvan slechts een heel klein deel wordt aangewend voor Pinot Noir. De rest wordt uitsluitend gebruikt voor de aanplanting van Chardonnay. Binnen de AOC Meursault zijn ruim 30 verschillende wijngaarden te onderscheiden, zogeheten climats. Wanneer de wijn gemaakt wordt van druiven uit één wijngaard, dan wordt deze ook vermeld op het etiket, zoals AOC Meursault “Les Narvaux”.

AOC Meursault “Les Narvaux”

Eén van de beste wijngaarden binnen de AOC Meursault is Meursault “Les Narvaux”. Deze wijngaard ligt ten westen van Meursault aan de top van de heuvel en bijna grenzen aan de 1er Cru-wijngaard Les Genevrières. De bodem is hier zeer kalkrijk en het klimaat is iets koeler vergeleken met de meeste andere wijngaarden. Dit geeft de AOC Meursault “Les Narvaux” fraaie zuren en een bijzonder minerale afdronk.   

Meursault 1er Cru

In totaal kent Meursault ruim 10 wijngaarden met een 1er Cru-status. Dit zijn de beste wijngaarden van het dorp. Voor een 1er-Cru gelden strengere regels met betrekking tot maximale rendementen per hectare.

Smaak van een Meursault

Meursault is een witte wijn gemaakt van 100% Chardonnay met een mooie goudgroene tint, helder en briljant, heel openhartig van smaak met zijn aroma's van rijpe citrus, mineralen en een nootachtige, boterige smaak.

Saint-Aubin 1er Cru, het voordelige alternatief voor Meursault?

Een beetje in de schaduw van de wijnen uit Meursault en andere bekende wijnen uit de Côte d'Or, zoals Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet staan de wijnen uit de AOC Saint-Aubin. Afhankelijk van de wijnmaker kunnen de wijnen uit Saint-Aubin daarentegen verrassend goed zijn in prijs-kwaliteitverhouding. Vooral de Saint-Aubin 1er Cru En Remilly behoort tot de beste wijnen van de appellatie. En Remilly is een perceel dat grenst aan de bekende Grand Cru wijngaard "Le Montrachet".