• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

AOC Pouilly-Fuissé (Bourgogne, Chardonnay)

AOC Pouilly-Fuissé is een appellatie (beschermd herkomstgebied) in het zuidelijk deel van Bourgogne. Dit deel van de Bourgogne wordt ook wel de Mâconnais genoemd en grenst aan de zuidelijker gelegen Beaujolais. Pouilly-Fuisse geniet een bijzonder goede reputatie voor wat betreft witte wijnen, gemaakt van 100% Chardonnay.

De Chardonnay-druiven die gebruikt worden voor de Pouilly-Fuissé mogen afkomstig zijn van wijngaarden uit de volgende 4 dorpen: Vergisson, Solutré-Pouilly, Fuissé en Chaintré. 

Roche de Vergisson en Roche de Solutré

Wie op doorreis is richting het zuiden van Frankrijk en de A6 neemt richting Lyon heeft het vast al eens gezien. Zodra de afslag Mâcon is gepasseerd, zie je aan de rechterkant (dus in het westen) twee grote steile kalkrotsen in het landschap. Het zijn de Roche de Vergisson en de Roche de Solutré. Beide puisten vormen de trots en het icoon voor de wijnen uit Pouilly-Fuissé. De kalkrijke ondergronden zorgen voor minerale en complexe wijnen.

Pouilly-Fuissé Roche de Vergisson

Vergisson, het dorp met de beste Pouilly-Fuissé

Hoewel Pouilly-Fuissé dus gemaakt mag worden van druiven afkomstig uit wijngaarden in vier verschillende dorpen, kan het klimaat en het terroir (bodem) onderling sterk verschillen. Dat maakt de Chardonnay uit Pouilly-Fuissé een zeer boeiende wijn. De dorpen Fuissé en Chaintré liggen wat lager en genereren doorgaans wat rijkere en vettige Pouilly-Fuissé. Vergisson daarentegen ligt van alle dorpen het hoogst en ligt ingepalmd tussen de Roche de Vergisson en de Roche de Solutré. De bodem is hier zeer kalkrijk. Dit genereert zeer minerale Pouilly-Fuissé met meer zuren en complexiteit. Mits van een goede wijnmaker, kan een Pouilly-Fuissé daarom heel goed concurreren met de duurdere wijnen uit de Côte d’Or, zoals Meursault en Puligny-Montrachet.

AOC Saint-Véran, het voordelige alternatief voor Pouilly-Fuissé?

Een beetje in de schaduw van de AOC Pouilly-Fuissé staan de wijnen uit de AOC Saint-Véran. Deze appellation uit 1971 strekt zich uit over een aantal dorpen in de omgeving van Saint-Vérand, die zijn "d" inmiddels is verloren. De AOC Saint-Véran bestaat uit twee gedeeltes: één ten noorden en één ten zuiden van de AOC Pouilly-Fuissé. Vooral de wijngaarden in Davayé genereren heel fraaie Chardonnays. Afhankelijk van de wijnmaker kan een AOC Saint-Véran daarom menig Pouilly-Fuissé overtreffen, terwijl de wijn veelal goedkoper is. 

Wat eten we bij Pouilly-Fuissé?

Een Pouilly Fuissé is een rijke en volle Chardonnay, maar beschikt ook over frisse en elegante zuren. Dit maakt Pouilly-Fuissé tot een zeer gastronomische witte wijn. De Pouilly-Fuissé gaat door het minerale, ziltige karakter uitstekend samen met zeevruchten, zoals gamba, kreeft en langoustine. Door de rijkdom en houtrijping smaakt Pouilly-Fuissé ook uitstekend bij rijke visgerechten met een saus op basis van boter of room, wit gevogelte (fazant) of bij gebakken zwezerik.

Wat eten we bij Pouilly Fuissé

Verschil tussen Pouilly-Fuissé en Pouilly-Fumé

De naam Pouilly-Fuissé doet sterk denken aan een andere bekende witte wijn, namelijk de Pouilly-Fumé. Hoewel de beide namen op elkaar lijken, hebben zij niets met elkaar gemeen dan dat ze allebei uit Frankrijk komen. De Pouilly-Fumé is een witte wijn uit de regio Loire, gemaakt van 100% Sauvignon-Blanc. De wijngaarden voor de Pouilly-Fumé zijn aangeplant rond het dorpje Pouilly-sur-Loire. De onderbodem (terroir) bestaat hier uit kalk en vuursteen. Deze vuurstuun geeft een rokerig (fumé) aroma aan de Sauvignon-Blanc, vandaar de naam Pouilly-Fumé.