• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

 

 

Côte de Nuits

Terroir voor rode top-Bourgogne van Pinot Noir

 

 

Côte de Nuits, beroemd om Pinot Noir

LET OP: DE GEHELE MAAND JUNI GELDT 12,5% KORTING OP ALLE WIJNEN VAN DOMAINE BALLORIN. DEZE AANBIEDING BETREFT EEN PRE-ORDER VOOR JAARGANG 2022. LEVERING VINDT PLAATS BEGIN JULI 2024.

De Côte de Nuits is gelegen tussen de steden Dijon en Beaune. Samen met de Côte de Beaune vormt het de zogeheten Côte d’or, waar de mooiste wijnen uit de Bourgogne worden gemaakt. Daarbij is de Côte de Nuits vooral bekend om de rode wijnen, gemaakt van Pinot Noir. Bekende appellaties zijn Marsannay, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Nuits-Saint-Georges en Vosne-Romanée. Deze dorpen hebben ook een aantal zeer beroemde Grand Crus, zoals: Charmes Chambertin en Clos de Vougeot.

Bourgogne Aligoté en Marsannay Blanc

Zoals gezegd, is de Côte de Nuits beroemd om de rode wijnen. Niettemin worden er ook witte wijnen gemaakt, zoals de Bourgogne Aligoté en de Marsannay Blanc (Chardonnay). Aligoté is een ondergewaardeerde druif in de Bourgogne. Helemaal wanneer je de Demeter-gecertificeerde Bourgogne Aligoté van Domaine Ballorin proeft. Gemaakt van 25 jaar oude wijnstokken, waarbij het rendement niet hoger uitvalt dan 30 hl/ha, kenmerkt deze wijn zich door een opvallende concentratie, mineraliteit en spanning. Ongefilterd, dus lekker eigenzinnig, maar niet overdadig. Fraai glas die het proeven meer dan waard is en uitstekend combineert met jambon persillé!

Domaine Ballorin

Enkele jaren geleden begon Gilles Ballorin met slechts 0,4 hectare in Chenôve (nabij Marsannay); inmiddels is het domein 6 hectare groot en dat zegt wel iets over de ambities van deze wijnmaker. De wijngaarden van Ballorin liggen verspreid over diverse appellaties in de bekende Côte de Nuits met percelen in Marsannay, Fixin, Morey-Saint-Denis en Nuits-Saint-Georges.

Bourgogne Pinot Noir

De Bourgogne Pinot Noir van Domaine Ballorin is grotendeels afkomstig van een wijngaard in Chenôve, een buitenwijk van Dijon dat grenst aan Marsannay (Côte de Nuits). Het type terroir (kalk en roze klei; licht glooiende helling) toont opvallend genoeg veel overeenkomsten met Charmes Chambertin Grand Cru (Gevrey-Chambertin). De oude wijnstokken (circa 70 jaar oud) in combinatie met de lage rendementen (max. 35 hl/ha) zorgen dan ook voor een opmerkelijk geconcentreerde Bourgogne Pinot Noir met rijp fruit en verfijnde zuren.

Bourgogne Pinot Noir

 

Marsannay Clos du Roy

Marsannay is één van de meest noordelijke dorpen in de Côte de Nuits en grenst aan de buitenwijken van Dijon. De appellatie Marsannay werd in 1987 officieel een feit en biedt fraaie Bourgogne-wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Naast rode Marsannay, is het één van de weinige dorpen in de Côte de Nuits waar ook fraaie witte wijnen (Chardonnay) worden gemaakt, waaronder de Marsannay Blanc van Ballorin, gerijpt in zeer exclusieve eikenvaten van Stockinger....

Marsannay Blanc

Clos du Roy behoort tot de beste wijngaarden van Marsannay. De wijngaard is gelegen op een lichtglooiende helling met een afzetting van verschillende lagen grof gesteente (grèze litée). De wijnstokken van Ballorin zijn maar liefst 50 jaar oud. Het zorgt voor extra complexiteit in deze Pinot Noir. Marsannay op z'n best!

Marsannay Clos du Roy

 

Morey-Saint-Denis Très Girard

Morey-Saint-Denis ligt iets ten zuiden van Gevrey-Chambertin en iets ten noorden van Clos de Vougeot. Ondanks dat de gemiddelde kwaliteit in dit dorp erg hoog is, staat het nog altijd wat in de schaduw van de beide buurmannen. Zo beschikt het dorp over een aantal ommuurde Grand Crus, zoals Clos St-Denis, Clos de Tart en Clos de la Roche. 

De wijngaard Très Girard ligt aan de oostkant van het dorp en grenst aan de Premier Crus “Clos Sorbè” en genereert een village-wijn met een goede structuur en een stevige body wanneer ze nog jong zijn. Pinot Noir van dit perceel is dan ook zeer geschikt voor een langere opleg.

Wijngaard Morey-Saint-Denis

Nuits-Saint-Georges Les Damodes

Nuits-Saint-Georges ligt iets ten zuiden van Morey-Saint-Denis, direct onder Vosne-Romanée, waar de beroemde Romanée-Conti (Grand Cru) vandaan komt. Het dorp staat bekend om zijn rode wijnen, want vrijwel alle percelen (lieu-dits) zijn hier met Pinot Noir aangeplant. Zoals in elk dorp in de Bourgogne zijn ook hier verschillen tussen het ene of het andere lieu-dit. 

Les Damodes is een wijngaard op de top van een helling in Nuits-Saint-Georges (aan de kant van Vosne-Romanée, tegen de bosrand). De bodem bestaat uit harde kalksteen en mergel. De wijnen van deze wijngaard kunnen het zijdeachtige en verleidelijke hebben dat je ook in goede Vosne tegenkomt. Daarmee behoort Les Damodes tot één van de beste wijngaarden van Nuits-Saint-Georges.

Nuits-Saint-Georges