• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

James Suckling geeft zeer hoge scores aan wijnen La Bastide Saint Dominique

Door Artisan Wines op 05-04-2022

De Amerikaanse wijnpublicist James Suckling proefde recent de nieuwe jaargangen van Domaine La Bastide Saint Dominique. Dit wijnhuis, gelegen in het zuidelijke deel van de Rhône, is producent van Châteauneuf-du-Pape, Cairanne en Côtes du Rhône. De wijnen staan bekend om de toegankelijke en verfijnde stijl. Artisan Wines is al vele jaren trotse importeur van dit gerenommeerde wijnhuis voor de Nederlandse markt. Onderstaand de proefnotities en scores die James Suckling geeft aan de wijnen van La Bastide Saint Dominique (scores van hoog naar laag):

AOC Châteauneuf-du-Pape “Les Hesperides” 2020: 94/100 punten

Intens kruidig met tonen van zoethout en teer. Slanke structuur met prachtige, fluweelzachte tannines. Daarna een lange krachtige afdronk met minerale frisheid. Een blend met hoofdzakelijk Grenache van wijnstokken aangeplant in 1966.

AOC Châteauneuf-du-Pape “Secrets de Pignan” 2019: 93/100 punten

Verrassend fris en bijna speels voor deze zeer rijpe en warme jaargang, waarbij rijkdom en elegantie samensmelten. De finesse en nauwelijks waarneembare alcohol maken deze wijn zeer toegankelijk, maar er is een goede kruidige en aardse complexiteit in de lange, precieze afdronk. 

AOC Châteauneuf-du-Pape 2020: 93/100 punten

Rijp en gul, het vlezige en kruidige karakter van de Grenache-druif. Mooi samenspel van de soepele tannines met de rijke en volle smaak. De frisheid in de lange afdronk maakt het zeer bevredigende plaatje compleet. 

AOC Cairanne 2020: 92/100 punten

Deze stevige Cairanne heeft aroma’s van zwarte pruimen met een discrete, onderliggende aardsheid. Krachtig en gewichtig gehemelte, waarbij de zachte tannines de imposante structuur ondersteunen en de wijn lichter smaakt. Lange, fluweelzachte afdronk. Blend van Grenache, Syrah, Carignan en Mourvèdre.

AOC Côtes du Rhône “Jules Rochebonne” 2020: 91/100 punten

Een zeer gestructureerde en geconcentreerde wijn met serieuze tannines voor deze appellatie. Samen met het krachtige bramenfruit zorgt dat voor een imponerende wijn. Kan nog beter tot zijn recht komen na een jaar in de fles. Een op Syrah gebaseerde blend van rode kleigrond, vandaar het smaakprofiel.

AOC Côtes-du-Rhône 2020: 91/100 punten

Een klassieke Côtes-du-Rhone met veel body en vol, rijp bramenfruit, ondersteund door goede tannines. Uitstekende balans met de alcohol heel decent op de achtergrond, nauwelijks waarneembaar. Een blend op basis van Grenache en Syrah.

AOC Châteauneuf-du-Pape Blanc 2021: 90/100 punten

De tonen van rijpe-perzik en florale aroma’s geeft deze volle en sappige witte Chateauneuf de aantrekkingskracht die het nodig heeft om de vrij zachte zuurgraad te dragen. Zijdeachtige afdronk. Een blend op basis van Grenache Blanc en Clairette.