• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

Welke wijn bij schaal en schelpdieren,

Krab, kreeft, gamba, oesters of mosselen....

Welke wijn bij schaal- en schelpdieren?

Het is niet gepast om alle schaal- en schelpdieren over één kam te scheren. Schelpdieren leven in hun schelp en die schelp is meestal vrij tot zeer hard. Denk aan oesters, mosselen en coquilles. Schaaldieren daarentegen leven niet in een schelp, maar zijn wel omringd door een vrij hard pantser. Krab, kreeft, garnalen en langoustines behoren bijvoorbeeld tot de schaaldieren. Onderling verschillen ze sterk van smaak en structuur. De meest bekende schaal- en schelpdieren hebben we voor je op een rij gezet en deze voorzien van een wijn-spijsadvies.

Wijn bij krab

Krab is een bijzondere delicatesse met een lichtzoete, visachtige smaak. Het vlees van de Noordzeekrab heeft een wat losse structuur, waarbij de scharen van de krab als meest smaakvol wordt ervaren. Bij zo’n bijzondere delicatesse adviseren wij een minerale, maar ook delicate wijn, zoals: Sancerre (Sauvignon Blanc), Duitse Riesling, Italiaanse Custoza of een feestelijke Champagne.

Wijn bij kreeft en langoustines

De smaak van kreeft en langoustines kan worden vergeleken met die van een krab, maar is in vergelijking met krab iets zoeter en intenser van smaak. De structuur van het vlees is sappig en met een aangename bite. Kreeft en langoustine worden in de keuken veelal langzaam gegaard en voorzien van een bijpassende botersaus. Die combinatie vraagt om een frisse, minerale wijn met voldoende (hout)rijping. Deze bijvoorbeeld aan een Chardonnay uit de Bourgogne, een Viognier, gerijpte Riesling of houtgerijpte rosé uit de Ardèche.

Wijn bij Hollandse garnalen

Hollandse Noordzeegarnalen zijn zeer delicaat en licht ziltig van smaak. In z’n meest pure vorm met wat peper en zout past dat het beste bij een frisse, ziltige wijn, zoals Muscadet of Picpoul. Wie kiest voor de cocktailvariant kan het beste voor een Blanc de Noir of Vermentino gaan.

Wijn bij gamba's

Gamba’s zijn reuzengarnalen en afkomstig uit tropische wateren. Ze hebben meer structuur dan de Hollandse garnaal en zijn ook iets zoeter van smaak. Langoustines Gegrild van de bbq met knoflook en citroen is gamba een geliefd gerecht. Hierbij adviseren wij stuivende witte wijnen, zoals een Rueda uit Spanje, een Zibibbo (droge Muscat) uit Sicilië, een witte Custoza of een lekker glas rosé uit de Languedoc.

Wijn bij oesters

Oesters verschillen in afkomst, vorm, maat en – het allerbelangrijkste – in smaak. En toch smaken ze allemaal zilt en voelen zacht aan. De wijn die daarbij past moet droog, fris en mineralig zijn. Niet te strak van smaak, maar eerder ziltig. Uiteraard denken we dan aan Chablis of het iets zuidelijker gelegen Vézelay, maar vergeet ook niet de Muscadet uit de Loire of de Picpoul de Pinet uit de Languedoc. En natuurlijk Champagne, bij voorkeur een Blanc de Blancs (100% Chardonnay) van een zeer kalkrijke bodem.

Wijn bij mosselen

Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak. Mosselen kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij natuurlijk het bekendst. In elk geval nemen mosselen gemakkelijk de smaak van andere ingredienten over. Dit geldt dus ook voor de begeleidende sauzen. Kies je voor de klassieke Belgische wijze? Dan adviseren wij een fruitige witte wijn, zoals de Belgische Chardonnay van Kitsberg of de Silvaner Muschelkalk van Porzelt (Pfalz). Ook erg lekker bij mosselen zijn de Verdicchio di Matelica uit de Marche (Italië) of de witte Champ des Lys van La Croix Belle uit de Languedoc. 

Wijn bij coquilles (sint-jakobsschelpen)

Coquilles zijn de stukken vlees in de Sint-Jakobsschelp. De smaak van het vlees is zacht, sappig en ietwat zoet. Welke wijn het beste combineert bij coquilles hangt sterk af van de bereiding. Pure, rauwe coquilles zijn het lekkerst bij een wat strakkere wijn, zoals Riesling of Sauvignon Blanc. Worden de coquilles gegrild, dan adviseren wij te kiezen voor een Chardonnay uit de Bourgogne, een Chenin Blanc uit de Loire of een Silvaner uit Duitsland, eventueel met een decente houtrijping.