• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Duitse wijnen van Artisan Wines maken indruk tijdens wijn-spijsavond bij Restaurant 't Ganzenest *Michelin

Door Artisan Wines op 29-06-2023

Ter promotie van de Duitse wijnen bij de consument organiseerden Artisan Wines in samenwerking met het informatiebureau voor Duitse wijn (Wine of Germany) een Duitse wijnavond bij Restaurant ’t Ganzenest (* Michelin) in Rijswijk (ZH).

Duitse wijnen gastronomisch zeer goed inzetbaar

De wijnen maakten veel indruk aan tafel. De aanwezige bezoekers waren verrast dat Duitse wijnen zo verfijnd, maar ook complex en divers kunnen zijn. In combinatie met de gerechten van chef Erik Tas kwam de kwaliteit en de gastronomische inzetbaarheid van de Duitse wijnen nog meer tot uiting. Onderstaand een terugblik op de wijn-spijscombinaties.

Cremant Blanc de Noir met oesters

Crémant Blanc de Noir Extra Brut met Gillardeau oesters

Alle gasten worden verwelkomt met een glas Crémant Blanc de Noir Extra Brut van Weingut Porzelt (Pfalz). Een minerale en belegen bubbel die circa 18 maanden heeft gerijpt op de fijne lie. Sommelier Wessel Houben serveert er heerlijke Gillardeau oester bij. De volle en vlezige structuur van de oester blijkt een uitstekende match met de Crémant.

Riesling Quarzit en Riesling Buntsandstein met tonijn

Als voorgerecht serveert Erik Tas een tweetal bereidingen van tonijn. Een klassieke tartaar met tomaat en dragondressing en daarnaast een bereiding met meer Aziatische invloeden. Erbij worden twee Rieslings van de jaargang 2021 geproefd: de Riesling Quarzit van Peter Jakob Kühn (Rheingau) en de Riesling Buntsandstein van Weingut Porzelt (Pfalz). Quarzit is een gekristalliseerde vorm van zandsteen en daardoor harder van structuur. Samen met de klimatologische invloeden is Quarzit iets hoger in de zuren. De Buntsandstein heeft een lichte petillant en mede vanwege de gedeeltelijke rijping in tonneaux (hout) wat meer ronding in de smaak. Bij de tonijn komen beide wijnen heel goed tot hun recht, waarbij de Buntsandstein net iets beter combineert met de Aziatische tonen in het gerecht.

Silvaner Muschelkalk en Grauer Burgunder SR Alte Reben met zeetong

De zeetong is bereid met venkel, tuinboon, cantarel en beurre blanc. Een heerlijke ziltige en romige smaak die gecompleteerd wordt met frisse, groene tonen en fijne bitters. Het gerecht gaat heel goed samen met de Silvaner Muschelkalk van Weingut Porzelt, een wijn die zich kenmerkt door zachte zuren, rijp wit fruit en een lichtkruidige, minerale ondertoon. De verrassing is echter de Grauer Burgunder SR Alte Reben van Weingut Rieger (Baden). 

Riesling Clemens Busch

Riesling Clemens Busch met tarbot

Het tweede tussengerecht bestaat uit tarbot met asperges, doperwt, morille en lardo. Een heerlijk gerecht met aardse en zilte tonen. Ze vormen een mooi huwelijk met een tweetal Rieslings Grosses Gewächs (GG) van Clemens Busch: de Riesling GG Mariënburg “Fahlay” 2017 en Riesling GG Mariënburg “Falkenlay” 2017. De Riesling GG “Fahrlay” is de meest delicate van de twee met een lichtziltige toets in de smaak. De Riesling GG “Falkenlay” heeft meer zuren, concentratie en ook een langere afdronk. Deze wijn blijkt net iets beter te combineren met het gerecht.

Spätburgunder met kalfshaas

Het hoofdgerecht bestaat uit kalfshaas met asperges, daslook, gratin en rode wijnjus. De kalfshaas is langzaam gegaard en heeft daardoor een heel zachte en sappige structuur. De asperges heeft fraaie bitters en de rode wijnjus geeft het gerecht een lichtrustieke smaak. Het geheel blijkt een geweldige combinatie met de Spätburgunder “Muschelkalk” 2014 van Weingut Porzelt. Speciaal voor de gelegenheid wordt deze wijn uit een magnum geschonken. De 2014 was geen gemakkelijke jaargang en had veel tijd nodig om op dronk te komen. Het geduld betaalt zich nu uit, want de wijn smaakt verrukkelijk en wordt bij iedere slok steeds fraaier. 

Gewürztraminer Auslese met aardbei

Tot slot serveert Erik een heerlijk dessert met aardbei, witte chocolade, vanille, basilicum, yoghurt, magnolia en oude aceto balsamico. Erbij de Gewürztraminer Auslese 2019 van Porzelt. Een delicate dessertwijn met een opvallende zuurtegraad voor een auslese. De aanwezige bitters van de magnolia, de lichtkruidige tonen van de basilicum en frisse zuren van de yoghurt en aardbei zorgen voor voldoende balans in het gerecht om te combineren met de slanke, frisse stijl van de Gewürztraminer. 

Wijn-spijsavond ook bijwonen?

Zowel het team van ’t Ganzenest als van Artisan Wines kijkt terug op een zeer geslaagde avond. Wil jij ook graag een wijn-spijsavond bijwonen? Raadpleeg dan onze wijnagenda voor meer informatie. 

Duitse wijnavond bij restaurant t Ganzenest