• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Bourgogne Pinot Noir Domaine Ballorin als beste getest

Door Artisan Wines op 26-01-2024

Het vakblad PERSWIJN proefde onlangs een serie rode Bourgogne wijnen, ingezonden door diverse importeurs. De Bourgogne Pinot Noir 2021 van Domaine Ballorin kwam als beste uit de test met een score van 16/20 punten.

Bourgogne Pinot NoirChardonnay en Pinot Noir

Bourgogne is de bakermat van de Chardonnay en Pinot Noir. Het relatief noordelijke klimaat in combinatie met de kalkrijke gronden zorgt voor een bijzondere kwaliteit van de wijnen. Het begrip ‘terroir’ is hier min of meer uitgevonden. Het waren monniken die ontdekten dat de bodemverschillen en het microklimaat bepalend zijn voor de kwaliteit van de ene of de andere wijngaard. Vandaar ook de enorme verkaveling in deze regio.

Côte de Nuits

Het beste terroir voor rode Bourgogne treffen we met name aan in de Côte de Nuits, waarvan de wijngaarden zich uitstrekken tussen Dijon en Beaune. Vooral de dorpen Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis en Nuits-Saint-Georges genieten een bijzondere reputatie. Dat maakt de wijnen ook heel prijzig.

Bourgogne Pinot Noir Domaine Ballorin

Bourgogne Pinot Noir

Wijnmaker Gilles Ballorin heeft wijngaarden in Marsannay, Morey-Saint-Denis en Nuits-Saint-Georges, maar ook in Chenôve, een buitenwijk van Dijon. Deze wijngaard toont qua terroir veel overeenkomsten met Charmes Chambertin Grand Cru. Niettemin mag de wijn afkomstig van deze wijngaard slechts gebotteld worden als Bourgogne Pinot Noir. En daarmee overstijgt deze wijn de kwaliteit van menig andere Bourgogne Pinot Noir, hetgeen ook blijkt uit de persrecensie in PERSWIJN.

Proefnotitie PERSWIJN 16/20 punten (als beste getest)

  • Geur: bosfruit, peper en andere specerijen, puur
  • Smaak: fruitig, naturel, goede zuren, fijne tannine

Mâcon-Bussières La Sarazinière

In dezelfde proefsessie werd ook de Mâcon-Bussières "Les Devants" 2021 van Domaine de la Sarazinière getest. Deze rode Bourgogne komt uit het zuiden van de Côte de Mâconnais en is niet gemaakt van Pinot Noir, maar van Gamay. Deze druif wordt vooral aangeplant in de Beaujolais, maar ook op de grens met de Bourgogne. Doorgaans zijn deze wijnen wat fruitiger dan van de Pinot Noir. 

  • Geur: aromatisch, mooi fruit, expressief, toast
  • Smaak: vulling, goed zuur, veel sap, rond, lengte