• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Lokale biowijn uit Savoie "Cuvée des Gueux" verkozen tot beste witte wijn van 2022

Door Artisan Wines op 28-09-2022

Pieter-Dirk Roeleveld
Het is in onze business zo leuk als je onverwacht verrast wordt door een wijnmaker met supermooie wijnen die je zelf nooit had ontdekt.

Vin de Savoie Chignin

Zo ging het vorig jaar zomer ook met de Cuvée des Gueux van Adrien Berlioz. Een wijn uit de Franse Alpenregio. Vin de Savoie Chignin om precies te zijn, gemaakt van 60% Jacquère en 40% Altesse druiven van 50 jaar oude wijnstokken.

Ik kreeg de tip eens bij Adrien te gaan kijken van een andere relatie, Benoît Chazzalon van Chateau de la Selve uit de Ardèche. Mijn collega Daniël Ros is bij Adrien op bezoek geweest en was erg onder de indruk. Van zijn manier van werken, van zijn enthousiasme en natuurlijk van zijn wijnen. Met een opmerkelijke mineraliteit en fraaie zuurtegraad. Raszuiver, crispy en stenig. Een echte curiositeit!

Beste wijn van 2022

We hebben de wijn ingestuurd naar het 34e Proefschift wijnconcours dat gepresenteerd werd tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy. En daar kreeg-ie de prijs van beste witte wijn van 2022 tot 25 euro. 

Een jury bestaande uit sommeliers werkzaam bij diverse toprestaurants in Nederland liet 116 wijnen toe tot de finale en er werden 15 awards uitgereikt.  Artisan Wines zond 5 biologische natuurwijnen in en alle 5 wijnen haalden de finale, 3 werden genomineerd en de Cuvée des Gueux van Adrien Berlioz won uiteindelijk die mooie prijs met een 9 uit 10….

Het is een wijn zoals biodynamische wijn zou moeten zijn. Gemaakt met vakmanschap en onder goede hygiëne. En dat resulteert in een kraakheldere topwijn. Geen troebel vocht, zoals veel biologische wijnen -helaas- vaak nog uit de fles komen.

De jonge wijnmaker Adrien Berlioz bewerkt zijn 5 hectare wijngaarden op hellingen met wel 50% stijging met paarden. Hij gebruikt natuurlijke schapen- en koeienmest. En in september worden de druiven met de hand geplukt. 

Biodynamisch

De wijn rijpt in alle rust in roestvrijstalen vaten en er wordt niets aan toegevoegd of uitgehaald.

Adrien Berlioz nam de wijngaard in 2006 over van zijn vader, die nog op de niet-biologische manier druiven verbouwde. Toen had hij al het idee dat het anders moest. Biodynamisch was volgens hem de toekomst. En ook de druiven zelf tot een mooie wijn maken en ze niet verkopen aan het best biedende handelshuis of aan de dorpscoöperatie. Hij kreeg die jaren hulp van zijn neef Gilles Berlioz, die vlakbij een veel groter areaal aan wijnstokken had en ook biodynamisch wilde gaan. Beide neven trokken en trekken nog steeds samen op. Bij het bewerken van het land met paarden en muilezels bijvoorbeeld. En bij de oogst. Dan gaat de gehele familie dagenlang bij de ranken aan de slag. In 2012 kregen ze erkenning en het certificaat voor biologisch wijnboeren en nu maken ze allebei hele mooie natuurwijnen.

Cuvée des Gueux met lakdop

De Cuvée des Gueux zit in een aparte fles, met een lakdop. En met een grappig etiket waarop twee vrolijke Fransen. De rechtse lijkt erg op Adrien Berlioz zelf…En de linker zou best zijn neef Gilles kunnen zijn…
Gueux is letterlijk vertaald bedelaar en zo is de wijn ook bedoeld, als een lokale dorpswijn. Voor aan de tap of in het lokale restaurant. 

Maar een slobberwijn is het geenzins. De Cuvée des Gueux heeft een fraaie kleur, een intense, slanke geur, eigenzinnige aroma’s, zuivere, elegante aanzet, stijlvol, hoofdrol voor de zuren, licht bittertje, spannend smaakpalet (slechts 10% alcohol). In de VS betalen ze grif 60 dollar voor een flesje.

Wii vragen een iets normaler prijs: €22.50 incl BTW per fles.
https://www.artisanwines.nl/product/la-cuvee-des-gueux-blanc-vin-de-savoie-chignin-adrien-berlioz

Nog vier finalewijnen

Naast de Cuvée des Gueux werden nog 4 andere biowijnen van Artisan Wines geselecteerd voor in de finale. Het betreft de volgende wijnen: