• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

L'Audacieuse rosé van Château de la Selve in finale Oesterwijnen van het Jaar

Door Artisan Wines op 07-07-2023

Net als de afgelopen twee jaar organiseerde The Wine & Food Association de wijn-spijscompetitie Aquavinum, dit jaar gewijd aan de verkiezing van de Oester- en Kreeftwijnen van het Jaar. Evenals voorgaande edities mochten importeurs hun favoriete oesterwijnen inzenden.

Chablis, Muscadet of Picpoul goede wijnen bij oesters

Doorgaans kiezen veel sommeliers voor een glas Chablis, Muscadet of Picpoul bij oesters. Door hun ziltige en minerale karakter vormen deze wijnen een goede combinatie met de ziltigheid van de oesters. Echter, deze keer werden importeurs uitgedaagd een wijn in te sturen buiten de platgetreden paden. Artisan Wines koos daarom voor de L'Audacieuse, een houtgelagerde rosé uit de Ardèche van Château de la Selve.

Wijnen geproefd met de Gillardeau oester

De ingezonden wijnen werden geproefd in combinatie met Gillardeau oester No.4. Dit is de kleinste oester van het wereldberoemde familiebedrijf Gillardeau. In de mond is hij tegelijk mals vlezig en krokant en de smaak is tegelijk zout, zoet en kruidig, met impressies van komkommer en hazelnoot.

Rosé met oester

In totaal werden van alle inzendingen 12 finalewijnen geselecteerd door de jury. Uitsluitend witte wijnen, zoals een Chablis, Meursault, Sancerre, Riesling, maar verrassend genoeg dus ook de houtgelagerde rosé van Château de la Selve. Uit de beoordeling blijkt dat de wijn heel goed combineert met de oester. 

Proefnotitie L'Audacieuse rosé IGP Côteaux de l’Ardèche 2021

60% syrah, 20% grenache, 15% cinsault, 5% viognier, 45 jaar oude stokken, biologisch/biodynamisch, opbrengst 30 hl/ha, 12 maanden rijping sur lie, 70% in demi-muids, 30% in amfoor van 750 liter; lichte tuilé kleur, kraakhelder, mooie concentratie, uitstekende blend, aparte geur- en smaakaroma’s, rijk, aromatisch en complex, duidelijke houtinvloed, opvallende wijn met veel dynamiek en geheel eigen stijl (12,5%)

In combinatie met oester
Houtinvloed doet het samen met fruit en zuren van de wijn goed in de combinatie, mooie minerale toets als basis, versmolten en compleet, eerder gecorseerd. Score: 8,5/10 punten