• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Duitse wijnen scoren goed aan tafel bij Wijnrestaurant Grand Cru

Door Artisan Wines op 05-07-2023

In het kader van de promotie van Duitse wijnen bij de consument organiseerde Artisan Wines afgelopen week andermaal een Duitse wijnavond. Deze keer bij Wijnrestaurant Grand Cru in Maassluis, waar eigenaar/gastheer Youri Thebes indruk maakte met een vijftal fraaie wijn-spijscombinaties. Onderstaand een terugblik op deze smaakvolle gastronomische avond.

Crémant Blanc de Noir Extra Brut met Zeeuwse oesters

Bij binnenkomst ontvangen alle gasten een glas Crémant Blanc de Noir Extra Brut van Weingut Porzelt (Pfalz). Een strakdroge bubbel van 100% Spätburgunder met 18 maanden rijping sur lie en slechts 4 gram dosage. Desondanks is de wijn niet straf, maar getypeerd door zachte zuren en fijne bitters. Te meer in combinatie met de amuse die bestaat uit Zeeuwse oesters. De ziltigheid van de oesters en de bijbehorende dressing zorgt ervoor dat de Cremant nog verfijnder van smaak wordt.

Riesling Vom Blauen Schiefer en Riesling Vom Roten Schiefer Clemens Busch met ceviche van corvina

Clemens Busch staat bekend om zijn terroir-getypeerde Riesling, afkomstig van kleine percelen op de hellingen van de Pündericher Mariënburg (Mosel). Bijzonder aan deze wijngaard is de afzetting van verschillende soorten leisteen (Schiefer). Deze avond proeven de gasten een tweetal Rieslings van dezelfde jaargang (2020) naast elkaar: Riesling “Vom Blauen Schiefer” en Riesling “Vom Roten Schiefer”. De eerste is delicaat, de tweede meer rustiek en kruidig. Als gerecht serveert Youri Thebes een ceviche van corvina, een vis die doet denken aan zeebaars, met daarbij een gel van citrus, gele curry, komkommer en appel. Een verbluffende combinatie met de Riesling “Vom Roten Schiefer”, zo blijkt. De gele curry in het gerecht zorgt ervoor dat deze wijn veel sappiger en expressiever in het fruit wordt en minder rustiek van smaak. Een gouden combi dus!

Silvaner Muschelkalk en Grauer Burgunder SR met asperges en pata negra

De volgende gang bestaat uit Hollandse asperges bereid met pata negra en een hollandaisesaus van beurre noiset en hazelnoot. Erbij worden twee verschillende wijnen van een vergelijkbare ondergrond (kalk) geserveerd. De Silvaner is een minder bekende druif, maar vanwege het minerale karakter, fijne bitters en zachte zuren een zeer gastronomische wijn. De Grauer Burgunder (Pinot Gris) is gemaakt van Alte Reben (oude wijnstokken) en heeft tijdens de rijping meer schilcontact gehad. Dit zorgt voor een amberachtige kleur, aroma’s van thee, rozenblaadjes en meer oxidatieve bitters in de smaak. Een spannende wijn voor liefhebbers. In combinatie met het gerecht blijkt de Silvaner vanwege het zachte, rijpe fruit en de mooie zuren een perfecte combinatie met de asperges. De Grauer Burgunder blijkt net iets te oxidatief voor dit gerecht.

Spätburgunder Porzelt met eendenborst en sauce aux cèpes (eekhoorntjesbrood)

Als hoofdgerecht kiest Youri Thebes voor eendenborst met sauce aux cèpes (eekhoorntjesbrood) en krokante groenten. Aan tafel worden twee verschillende jaargangen Spätburgunder (2018 en 2015) van Weingut Porzelt geserveerd. De Spätburgunder Muschelkalk 2015 is uit een magnum en is vooraf gedecanteerd in een karaf. De oudere jaargang blijkt een verrukkelijke combi te vormen met de eendenborst. Naarmate de wijn langer in het glas zit, wordt deze steeds uitbundiger. Dit is ook nodig voor de sterke smaak van de eendenborst. Gelijktijdig zorgt de aardse smaak van de cèpes voor de verbinding met het aardse, gerijpte karakter van de wijn en komt het fruit nog meer bovendrijven. Wederom een uitstekende combinatie!

Gewürztraminer Auslese met een panna cotta van ananas en sorbet van karnemelk

De dessertwijn is een Gewürztraminer Auslese. Deze wijn is aromatisch, heeft een zoet smaakpalet met een lichtkruidige ondertoon en een verrassende zuurtegraad. Een delicate wijn die om een niet te zoet dessert vraagt. Youri heeft daarom gekozen voor panna cotta van ananas en een sorbet van karnemelk met daarbij een gelletje van amandel, sinaasappelcurd, hangop, kletskop crumble en tuille. De bitters en de zuren van de zowel de ananas, de karnemelk als de sinaasappel blijken essentieel en zorgen ervoor dat de wijn niet te bitter wordt. Wederom een gerechtje waarover is nagedacht!

Duitse wijnen scoren goed aan tafelComplimenten over het niveau van de Duitse wijnen

Alle aanwezige gasten waren zeer onder de indruk van het niveau van de Duitse wijn, maar ook van de nuances in het terroir (bodemgesteldheid) en de druivenrassen. De kwaliteit van de wijnen werd des te meer versterkt door de zeer fraaie wijn-spijscombinaties. In dat opzicht verdient Youri Thebes en het gehele team van Wijnrestaurant Grand Cru een groot compliment. Te meer wanneer je bedenkt dat deze jonge ondernemer nog maar recent zijn restaurant heeft geopend. Tevens dank aan Alain Jacobs van het informatiebureau voor Duitse wijn, die deze promo voor Duitse wijnen heeft ondersteund!

Wijnrestaurant Grand Cru in Maassluis