• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Barolo DOCG Serralunga 2015 van Ferdinando Principiano verkozen tot "Wijn van het Jaar"

Door Artisan Wines op 25-10-2019

Tijdens de beurs Gastronomie | Fine Food Professional vorige week in Amsterdam werd de Barolo DOCG del Commune di Serralunga 2015 van Ferdinando Principiano verkozen tot “Wijn van het Jaar” in de categorie Vin Naturel/ Natuurwijn. Vorig jaar viel die eer ook al te beurt aan de Barbera d’Alba DOC “Laura” 2016, eveneens van Principiano.

Proefschrift Wijnconcours

In bijzijn van vele sommeliers en restaurateurs ontving Artisan Wines uit handen van juryvoorzitter Jan van Lissum de prestigieuze award van het Proefschrift Wijnconcours. De jury bestaat uit vooraanstaande sommeliers van diverse toprestaurants en diverse wijnconsultants uit zowel Nederland als België.

Ruim 5200 inzendingen, slechts 26 awards

Aan het Proefschrift Wijnconcours doen jaarlijkse vele importeurs mee. Ook dit jaar werden ruim 5200 wijnen ingezonden. Hiervan haalden 200 wijnen de finale. Slechts 26 wijnen kregen een award. Artisan Wines zond dit jaar 6 wijnen in. Hiervan haalden maar liefst 4 wijnen de finale en werd de Barolo 2015 bekroon met een award. Een zeer hoge score dus!

Barolo Serralunga

De Barolo 2015 van Ferdinando Principiano is afkomstig van een wijngaard uit het dorpje Serralunga. Binnen de appellatie Barolo DOCG staat Serralunga bekend om de relatief kalkrijke mergelgronden. Dit zorgt voor veel structuur en bewaarpotentieel in de Barolo. Niet zonder reden is de meest beroemde wijngaard “Monfortino” gelegen in Serralunga en grenst deze aan “Boscareto”, de wijngaard waar Ferdinando Principiano zijn perceel heeft.

Barolo met elegantie

Wijnmaker Ferdinando Principiano is een risting star in de regio en wordt door steeds meer toonaangevende journalisten bewierookt om de elegante stijl van zijn Barolo. Dat wil zeggen een Barolo met meer fruit, meer zuren en finesse en een Barolo met minder alcohol, extract en hout. 

Barolo old school

Volgens Principiano is de huidige wijnbouw echter sterk beïnvloed door de jaren ’90, waarbij een trend naar steeds meer “power-wijnen” zichtbaar werd. Wijnen met veel kleur, extract en hout kregen de boventoon. Als kind van de jaren ’90 werd Principiano aanvankelijk ook geïnspireerd door deze stijl. Totdat hij samen met bevriende collega-wijnmakers een blind tasting deed met oudere jaargangen Barolo.

Ferdinando Principiano hierover: “Eén Barolo van een zeer oude jaargang kwam verreweg als beste uit de test. Wat bleek: deze wijn had slechts 13% alcohol. Dat was opvallend, omdat de laatste decennia vrijwel uitsluitend Barolo wordt geproduceerd met 14 tot 15% alcohol.”

Nebbiolo druif

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. Een traag-rijpende druif die bij te hoge rendementen en te vroege oogst onrijpe tannines veroorzaakt in de wijn. Diverse wijnboeren proberen de lastige tannine-structuur te compenseren door een flinke dosis houtrijping i.c.m. late oogst. Probleem is dat dan het primaire fruit van de Nebbiolo-druif verloren gaat. Kenmerkend voor een goede Barolo zijn juist aroma’s van rood fruit, met name frambozen, florale tonen zoals rozenblaadjes, maar ook aardse tonen.

Vin Naturel – Natuurwijn

Toen Ferdinando eind jaren ’90 het bedrijf van zijn vader overnam, maakte hij gebruik van conventionele (chemische) bestrijdingsmiddelen in de wijngaard. Omdat hij allergisch bleek voor deze middelen, besloot Ferdinando in 2004 over te stappen naar biologische wijnbouw met principes uit de biodynamie. Ook in de kelder ging het roer radicaal om. Geen gekweekte gisten, maar uitsluitend wilde gisten en ook geen toevoeging van sulfiet. Deze filosofie wordt ook wel ‘vin naturel’, ofwel natuurwijn genoemd.

Proefpakket Ferdinando Principiano

Ter gelegenheid van de award voor “Wijn van het Jaar” heeft Artisan Wines een speciaal proefpakket met wijnen van Ferdinando Principiano samengesteld, bestaande uit de volgende 6 flessen:

  • 2 flessen Barbera d’Alba DOC “Laura” 2017
  • 2 flessen Langhe Nebbiolo DOC “Le Coste” 2017
  • 2 flessen Barolo DOCG del Commune di Serralunga 2015

Normaliter kost dit proefpakket € 131,20 incl. BTW. Tijdelijk bieden wij dit pakket aan voor slechts € 100,- incl. BTW. Bovendien worden de wijnen franco huis geleverd. U betaalt dus geen verzendkosten. Deze unieke aanbieding is gelding t/m 9 november 2019.