• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Silvaner Gutswein van Weingut Porzelt geproefd door Nicolaas Klei (Elsevier)

Door Artisan Wines op 08-02-2021

Silvaner, een van origine Oostenrijkse druif die vooral aangeplant wordt Duitsland, is bij veel consumenten niet zo bekend. De druif staat in de schaduw van de bekendere Riesling en Grüner Veltliner. Dat is niet terecht, zo vindt ook Nicolaas Klei in de Elsevier die zich lovend uitsprak over de Silvaner Gutswein van Weingut Porzelt.

Nicolaas Klei over de Silvaner Gutswein

"Begin dit millenium ontdekt een enkeling dat je met wat aandacht meer kunt maken van de Silvaner dan friszuur wit. Namelijk friszure witte wijn met pret en diepgang. Deze Silvaner Gutswein van Porzelt doet denken aan dauwtrappersochtend met de belofte van zonneschijn. Biedt zelfs iets romigs in de smaak, en onvermoede nuances, met een strakdroge afdronk op het niveau van de betere Chablis en Riesling."

Silvaner, een Oostenrijkse Druif

De Silvaner is een spontane kruising tussen Savignin (Weisser Traminer) en Österreichisch-weiss. Hoewel de naam van de druif doet verwijzen naar het Roemeense Transsylvanië kent de druif zijn oorsprong zeer waarschijnlijk in Oostenrijk. Echter, er zijn overigens ook beweringen dat de druif uit de Kaukasus vandaan komt.

Silvaner van Weingut Porzelt

De meeste Silvaner wordt aangeplant in Franken, Rheinhessen en de Pfalz, drie wijnregio's in Duitsland. In de Pfalz staat de Silvaner veelal aangeplant op rijke kleibodem, goed voor veel rendement. Zo niet bij Weingut Porzelt. Het voorgeslacht van Porzelt komt uit Franken en wisten maar al te goed dat Silvaner het best tot z'n recht komt op een kalkrijke ondergrond. Met relatief oude wijnstokken Silvaner aangeplant op Muschelkalk maakt Porzelt één van de beste Silvaners van Duitsland. In de regio wordt hij daarom ook wel "Mister Silvaner" genoemd.