• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Proefschrift beoordeelt Barolo, Barbera, Nebbiolo en Timorasso van Ferdinando Principiano

Door Artisan Wines op 03-04-2020

Artisan Wines organiseerde begin maart een aantal masterclasses met het wijnhuis Ferdinando Principiano. Deze wijnproducent in de Piëmonte maakt wijnen voor het drinkplezier en niet voor de 100 Parkerpunten. Wijnpublicist Jan van Lissum bezocht namens Proefschrift de wijn-spijsavond bij Italiaans Restaurant Incanto in Amsterdam en proefde diverse wijnen van Principiano. Onderstaand een samenvatting van zijn verslag.

Pure Barolo zonder opsmuk

Principiano nam het 100 jaar oude familiebedrijf in de jaren '90 over van zijn vader en produceerde aanvankelijk hele moderne wijnen met veel ‘make-up’: veel extractie, rijping in nieuwe barriques, vol en rijp van smaak, en – als het even kon – met hoge scores bij de bekende wijnschrijvers, zoals Parker. Na een paar jaar had hij er genoeg van. De wijnen pasten weliswaar bij de heersende trend, maar ontbeerden een eigen gezicht en boden te weinig echt drinkplezier. Bovendien werd hij letterlijk ziek van de bestrijdingsmiddelen die hij in de wijngaard gebruikte. Daarom ging Principiano in 2003 over op natuurlijkvriendelijke wijnbouw met principes uit de bio-dynamie en laat hij de wijnen sindsdien spontaan vergisten en is het sulfietgebruik zeer laag. 

Terroirgetypeerde Barolo

Van Lissum noemt de Barolo van Principiano terroirgetypeerd, levendig en aangenaam doordrinkbaar. Dit komt enerzijds door de wat hogere ligging van de wijngaarden in zowel Serralunga d'Alba als Monforte d'Alba. Daarnaast kiest Principiano ervoor eerder te beginnen met oogsten, zodat de druiven een hogere zuurgraad hebben en het alcoholpercentage in de wijnen wat lager uitkomt.

Gastronomische wijnen

Van Lissum was erg onder de indruk en verwoorde de proeverij als volgt: "We proefden een fraaie reeks serieuze, frisse en elegante wijnen die moeiteloos inzetbaar zijn in de gastronomie. Dat we daarbij allereerst aan de Italiaanse keuken denken, is bijna logisch. De gerechten van restaurant Incanto – aromatisch, smeuïg en vullend – leverden het bewijs en sloten mooi aan bij de wijnen. Complimenten voor restaurantmanager en sommelier Roelof Ligthart die zorgde voor een vlotte en vlekkeloze organisatie."

Foto: "Boscareto", een Barolo-wijngaard (cru) in Serralunga d'Alba

Proefnotities

Belen Spumante Extra Brut Rosé Metodo Classico
80% Barbera, 20% Freisa, bodem van klei en zand, 15 maanden flesrijping sur lie, geen dosage, vin nature;
Heel fris, felle zuren, goede balans tussen fruit en pittige zuren, schoon en eerlijk, goede afdronk
Score: 8-/10

Timorasso Langhe Bianco DOC 2017
100% Timorasso, herontdekte Piëmontese druif, wijngaard 700 meter boven zeeniveau, bodem van klei, kalksteen en zand, 8-10 maanden rijping op INOX (rvs), vin nature
Rustieke aroma's, eerder kruidig, aromatisch, opeengepakt, mooi rijp fruit, sappig, mooie finale, heeft even lucht nodig
Score: 8+/10

Barbera d'Alba DOC "Laura" 2017
100% Barbera van de "Boscareto"-wijngaard (cru in Serralunga), mineraalrijke bodem van kalk en witte mergel met roodgrijze zandsteen, circa 40 jaar oude wijnstokken, 10 maanden rijping op INOX (rvs), Proefschrift Wijn van het Jaar 2018 vin nature;
Heel veel kleur, geur is redelijk dicht, hoge zuren en veel fruit, duidelijke spanning, homogeen
Score: 8-/10

Langhe Nebbiolo DOC 2018
100% Nebbiolo van de Barolo-cru "Le Coste" (Monforte), 40 jaar oude wijnstokken, bodem van kalk en witte mergel, 10 maanden rijping in INOX (rvs), vin nature;
Evenwichtige geur, geur-en smaaktonen volgen elkaar op, heerlijk doordrinkbaar, fruitig, goede spanning, mooie wijn
Score: 8/10

Barolo DOCG Serralunga 2015
100% Nebbiolo, van de Boscareto-wijngaard (cru in Serralunga), mineraalrijke bodem van kalk en witte mergel met roodgrijze zandsteen, 50 jaar oude stokken, 24 maanden rijping in eiken vaten van 20 en 40 hl, Proefschrift Vin Nature van het Jaar 2019;
Rijpe geur, evolutie, fijn van toon, mooie balans, fruitig, zuren, levendig, eerlijk, veel lengte
Score: 8,5/10

Barolo DOCG Ravera di Monforte 2015
100% nebbiolo, mineraalrijke bodem van kalk en witte mergel met roodgrijze zandsteen, 85 jaar oude stokken, 24 maanden rijping in eiken vaten van 400 liter, vin nature;
Goede kleur, meer geuraroma’s, veel sap, breed en aromatisch smaakpalet, veel materie, heeft nog wat tijd nodig, veel lengte
Score: 8,5/10

Barolo DOCG Boscareto di Serralunga 2011
100% nebbiolo, de cru Boscareto grenst aan de beroemde Francia-wijngaard in Serralunga van Conterno, mineraalrijke bodem van kalk en witte mergel met roodgrijze zandsteen, 40 jaar oude stokken, 36 maanden rijping in eiken vaten van 30 hl, vin nature;
Klassieke aroma’s en evolutie in geur en smaak, aristocratisch, mooie balans, rijpe tonen, prachtige gastronomische wijn met veel lengte
Score: 9-/10