• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Oude wijnstokken geven beste witte wijn van 2023

Door Artisan Wines op 16-11-2023

Artisan Wines bezoekt jaarlijks bijzondere wijnboeren om te zien of we hun wijn kunnen importeren. Of de wijn goed genoeg is, we luisteren naar het verhaal erachter van de wijnboer zelf en natuurlijk of het commercieel interessant is. Voor ons én voor de wijnboer. En tot ons genoegen leveren die wijnen ook nog vaak een prijs op als we ze insturen voor een concours.

Sancerre

Zo waren we in april 2022 in de Cher, het Franse departement waar de wijnregio en het stadje Sancerre in ligt. Sancerre is al héél lang een mooie, maar ook relatief dure wijn. En wij zijn juist altijd op zoek naar betaalbare wijnen van hoge kwaliteit.

Stéphane Cherrier, de zoon van grondlegger Paul Cherrier van het gelijknamige domaine in Verdigny gaf ons een rondleiding en meteen werd duidelijk dat hier een bijzondere wijnboer voor ons stond. Tot Stéphane het stokje een aantal jaar geleden overnam van zijn vader, werden de druiven verkocht aan bekende wijnhuizen in de regio. Stéphane kon dat niet langer aanzien en besloot na de overname dit meteen af te bouwen. Inmiddels bouwt hij gestaag aan zijn eigen domein en krijgt hij steeds meer erkenning.

Stéphane Cherrier zoekt kwaliteit. Uit de soms wel 60 jaar oude druivenstokken van zijn vader halen wat erin zit. En aan het eind van de rondleiding kregen we daarvan een glas te proeven. Direct uit een eikenhouten fust, de 2021-jaargang. Daar waar zijn collega’s de editie 2021 al gebotteld hadden....

Oude wijnstokken Sancerre

Slow-wine

Stéphane’s uitleg was simpel: “Doordat onze wijnen gisten op de natuurlijke (wilde) gist hebben deze meer tijd nodig. Een goede wijn is een slow-wine, geen fast-wine’. En na het proeven van dat ene glas konden we Stéphane daar alleen maar gelijk in geven.

We besloten zijn fantastische Sancerre Blanc Tradition 2022 in te sturen voor de blinde proeverij van het 35e Proefschrift wijnconcours 2023. De jury van het Proefschrift wijnconcours bestaat uit sommeliers werkzaam bij diverse toprestaurants in Nederland.

En begin november werden we aangenaam verrast, we wonnen met deze Sancerre wederom de prijs van beste witte wijn van het jaar. Vorig jaar scoorden we al met de Cuvée des Gueux, Adrien Berlioz, Vin de Savoie Chignin, Frankrijk 2021.

Mousserende wijn van het Jaar

Alta Langa DOCG

Maar de verrassing werd nog groter, we wonnen ook met een mooie Italiaanse bubbel. Twee awards op totaal zeventien te vergeven prijzen. De Spumante Alta Langa DOCG 2018 van wijnmaker Ferdinando Principiano won in de categorie mousserende wijn. De Alta Langa is gemaakt van 60% Pinot Nero en 40% Chardonnay (30 maanden sur lie) en afkomstig uit de hoger (alta) gelegen heuvels van de Langhe (Piëmonte, Italië). 

Ziek door bestrijdingsmiddelen

In 2004 koos Ferdinando Principiano voor een meer traditionele, maar vooral ook natuurlijke benadering. Voornaamste reden was dat hij ziek werd zodra hij chemische bestrijdingsmiddelen gebruikte in de wijngaard. Daarom werden alle chemische bestrijdingsmiddelen in de ban gedaan en wordt de wijngaard sindsdien op biologisch-dynamische wijze bewerkt.

Al de wijnen ondergaan een zo natuurlijk mogelijke (wilde) gisting, zonder gebruik te maken van gekweekte enzymen en temperatuurcontrole. Daarnaast voegt Principiano geen of minimaal sulfiet toe aan zijn wijnen. Kortom, zo min mogelijk interventie.

Prijswinnende wijnen

Artisan Wines won ook in 2018, 2019 en 2020 een Proefschrift Award met de biologische wijnen van Ferdinando Principiano. Elk jaar weer speuren we naar mooie wijnen met een verhaal, en die blijken elk jaar ook weer in de prijzen te vallen.