• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Greco di Tufo DOCG en Taurasi DOCG van I Capitani krijgen beide top3-notering in Perswijn

Door Artisan Wines op 27-06-2017

In de regio Campania, het achterland van Napels, worden al decennia lang wijnen geproduceerd. Het waren de Grieken die reeds voor de jaartelling de vulkanisch bodem in dit gebied wisten te waarderen. De rijke geschiedenis is ook terug te vinden in het druivenspectrum met inheemse soorten als greco, fiano en falanghina voor wit en aglianico voor rode wijnen.

Campania telt maar liefst 3 DOCG-wijnen. DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita en geldt als de hoogste norm in de Italiaanse wijnwetgeving. Naast de DOCG Taurasi, waar doorgaans de beste rode wijnen uit het gebied vandaan komen, voert de regio Campania ook een tweetal DOCG voor witte wijnen, te weten Greco di Tufo DOCG en Fiano di Avellino DOCG.

Greco
De Greco, een van origine Griekse druif (what’s in the name?), is een lichtvoetige witte druif die over het algemeen vrij bloemige en weelderige wijnen levert. De druif wordt veel aangeplant in Campania, maar heeft een bijzondere status in de plaats Tufo. Rondom dit dorp vinden we in de bodem lavastenen die na de uitbarsting van de Vesuvius door een aswolk hier zijn terecht gekomen. Het geeft de Greco meer mineraliteit en spanning mee. In Campania wordt Greco veelal bij gegrilde zwaardvis geschonken.

Fiano
Evenals de Greco is ook de Fiano van Griekse origine, de zogeheten “Vitis Apicia”. De naam is afgeleid van de zoete geur die in de wijngaard veel bijenzwermen aantrekt. Oorspronkelijk werd van de Fiano ook zoete, licht mousserende wijnen gemaakt. Vandaag de dag echter droge, structuurrijke wijnen die bovendien heel goed kunnen rijpen. Jonge wijnen tonen doorgaans aroma’s van peer, amandel en hazelnoot en naarmate de wijn meer gerijpt heeft ook minerale, rokerige tonen. De Fiano is een zeer gastronomische wijn en combineert uitstekend met gegrilde vis, pasta met groene pesto, pizza en salades.

Taurasi (Aglianico)
De derde en oudste DOCG is Taurasi dat reeds in 1993 een DOCG-status verwierf. Hoewel Taurasi in 17 omliggende gemeenten mag worden geproduceerd ligt de wijngaard “Bosco Faiano” in het hart van de appellatie met magnifiek uitzicht over de rivier de Calore en het dorpje Taurasi. Anders dan de Aglianico del Vulture uit Basilicata is de aglianico uit Taurasi meer gepolijst met minder harde tannines.

Recent proefde Perswijn een serie witte en rode wijnen uit Campania en het zuidelijke gelegen Basilicata. Zowel de Greco di Tufo DOCG en Taurasi DOCG kregen een top-3 notering. Ook de frisse en fruitige Falanghina kreeg een fraaie recensie. De Fiano was op het moment van proeven helaas niet beschikbaar. Onderstaand de proefnotities door het proefpanel van Perswijn:

Greco di Tufo DOCG “Serum” 2015: ****(*) = zeer goed – uitstekend (2e plek)
Geur: ananas, bloemen, nectarine, perzik
Smaak: zacht en rijp, fijne frisheid, goede zuren

Irpinia Falanghina DOC “Clarum” 2015: **** = zeer goed (top 5-notering)
Geur: perzik en peer, gele pruimen, citrus
Smaak: sappig, fris, goede zuren, opwekkend

Taurasi DOCG “Bosco Faiano” 2011: ***** = uitstekend (maximale score, 3e plek)
Geur: rokerig en breed, tabak, pruimen, kersen
Smaak: sappig, intens, duidelijke zuren, tannine

“Guaglione” Irpinia Aglianico DOC 2014: **** = zeer goed
Geur: kersen en een vleugje maggi, pruimen
Smaak: sappig, vrij lichtvoetig, fijne zuren en tannine

“Emè” Irpinia Rosso IGT 2012: **** = zeer goed
Geur: confiture en kersen, kruiden, leer, tabak
Smaak: smaakvol, sappig, stevige tannine na