• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Silvaner Muschelkalk winnaar German Gastro Cup 2022!!

Door Artisan Wines op 11-03-2022

Tijdens de jubileumeditie van de Wine Professional in Amsterdam is afgelopen maandag de Silvaner Muschelkalk 2019 van Weingut Porzelt winnaar geworden van de German Gastro Cup 2022. De award werd uitgereikt door Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn. Bovendien behoorde de Spätburgunder Klingenmünster van Porzelt tot één van de finalewijnen. Tijd voor een kennismaking met deze talentvolle wijnmaker uit de Pfalz! 

Süd-Pfalz

Weingut Porzelt is gelegen in het dorpje Klingenmünster (Pfalz), circa 15 km ten noorden van de grens met Frankrijk, in de zogeheten Süd-Pfalz. Werd in het verleden het noordelijk deel van de Pfalz (Mittelhaardt) veelal beschouwd als het beste terroir, inmiddels lijken de rollen min of meer omgedraaid en is vooral de Süd-Pfalz in trek. Dit heeft alles te maken met de grotere diversiteit in de bodem. Waar de Mittelhaard bestaat uit voornamelijk uit Buntsandstein en zanderige leem, heeft de Süd-Pfalz naast Buntsandstein, ook veel Muschelkalk, Kieselstein en Rotliegendes in de bodem. Met de zeer warme jaargangen in de afgelopen jaren, blijkt vooral Muschelkalk in het voordeel te zijn. Het geeft de wijnen meer frisheid en zuren mee.

Weingut Porzelt

Het dorpje Klingenmünster geniet niet direct bekendheid bij het grote publiek, maar het huisvest wel één van de grootste talenten uit de regio. Andreas Porzelt voltooide zijn studie aan de Weinfachschule en deed praktijkervaring op bij een gerenommeerd wijnhuis in de Pfalz. Hier leerde hij de principes van de biodynamie. Terug op het oude nest besloot Andreas de wijngaarden meteen om te stellen tot biologische wijnbouw. Deze benadering zorgt voor meer balans en vitaliteit in zowel bodem als wijnstok. Hij is daarom het liefst zoveel mogelijk te vinden in de wijngaard. Bovendien laat hij liever zijn wijnen spreken, dan dat hij zelf aan het woord is. Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Duitse vakbladen zijn lovend en het VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) bekroonde het met een aspirant-lidmaatschap. 

Schoon en gebalanceerd

De wijnen van Porzelt typeren zich door hun schone en gebalanceerde karakter. Vrijwel alle wijnen worden spontaan vergist, waarbij de Gutsweinen in Edelstahl worden opgevoed. Alleen de Ortsweinen en Lagenweinen rijpen (deels) in nieuwe en gebruikte eikenvaten. Hierdoor blijven de druif- en terroir-eigenschappen behouden. De frisse zuren bekronen de fraaie kunstwerkjes.

Mister Silvaner

Naast de bekende Riesling en Burgunder-sorten heeft Andreas een voorliefde voor Silvaner. Niet geheel onlogisch, want de roots van de familie Porzelt liggen in Franken, min of meer de bakermat van deze druif. Eén van zijn voorouders heeft deze druif ooit meegenomen naar de Pfalz en aangeplant op een zeer geschikt terroir voor Silvaner, te weten Muschelkalk. Dit type kalksteen is gevormd uit schelpen. Juist op dit terroir beschikt Andreas over wijnstokken met de respectabele leeftijd van ruim 50 jaar. Het geeft zijn Silvaner veel mineraliteit, fijne zuren, ziltigheid en volheid mee. Dat is lang niet vanzelfsprekend voor deze druif, aangezien ze doorgaans op mindere terroirs wordt aangeplant. Mede daarom wordt Andreas in de Pfalz ook wel Mister Silvaner genoemd.

Silvaner, een gastronomische druif

Omdat het aandeel Silvaner in Duitsland relatief klein is, staat Silvaner altijd wat in de schaduw van de Riesling. Echter, mede dankzij de inspanningen van wijnboeren als Andreas wint Silvaner aan populariteit. Vooral ook omdat Silvaner gastronomisch uitstekend inzetbaar is. Om maar een paar suggesties te geven: asperges, krab, kreeft, mosselen, coquilles, gepocheerde visgerechten met diverse garneringen…