• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

PERSWIJN proeft witte wijnen uit de Marche: Pecorino Offida DOCG en Verdicchio di Matelica DOC

Door Artisan Wines op 12-01-2023

De Marche (Marken) is een regio in Italië dat zich bevindt aan de oostzijde van de Laars. Sommigen noemen het ook wel het onontdekte Toscane. Steden als Ascoli Piceno, Macerata en Urbino zijn voor velen onbekend, maar zijn wel Unesco Werelderfgoed. Evenmin bekend zijn de wijnen uit de Marche. Wellicht is de Verdicchio dei Castelli di Jesi nog de bekendste. Maar bij Pecorino denken velen al snel aan de schapenkaas i.p.v. de gelijknamige druif.

Hoge scores voor Pecorino en Verdicchio di Matelica

Het vakblad PERSWIJN proefde recent een serie witte wijnen uit deze streek en was erg onder de indruk over de kwaliteit van de witte wijnen. Onderstaand de door Artisan Wines ingezonden wijnen en hun proefnotitie.

Offida Pecorino DOCG 2019 – Clara Marcelli: **** = zeer goed (top 5 notering)

Geur: rokerig, breed, kruiden, gele pruimen
Smaak: stevig, droog, stoere zuren, krachtig

Verdicchio di Matelica DOC “Gegè” 2019 – Cavalieri: ****(*) = zeer goed – uitstekend (1e plaats)

Geur: peer bloemen, noten, gele pruimen
Smaak: zacht en sappig, elegant, mooie zuren, lengte

Verdicchio di Matelica DOC 2019 – Cavalieri: **** = zeer goed (2e plaats)

Geur: bloemen, anijs, perzik, peer, kruidig
Smaak: gerijpt, kruiden, bitters, zuren, mooi droog

Pecorino Clara Marcelli

Het wijnhuis Clara Marcelli is gelegen in het dorpje Castorona, niet ver van de stad Ascoli Piceno. Het domein wordt geleid door twee broers: Emanuele en Daniele Colletta. Beide broers maken zogeheten natuurwijnen en laten zich daarbij adviseren door één van de beste oenologen uit de regio: Marco Casolanetti. De Offida Pecorino van Clara Marcelli heeft deels gerijpt in vaten van Marc Grenier, een zeer gerenommeerde tonnelier. Dit geeft de Pecorino een bijzondere complexiteit.

Verdicchio di Matelica Cavalieri

Het wijnhuis Cavalieri behoort tot de oudste wijnhuizen van Matelica. Dit wijngebied ligt meer landinwaarts ten opzichte van de stad Jesi en profiteert van een uniek microklimaat. Door de omliggende heuvels van de Monte Sibellini (Apennijnen) zijn de nachten vrij koud. Dit geeft meer frisheid aan de wijnen. Bovendien kenmerkt de bodem zich door zogeheten zeeklei, hetgeen zorgt voor een bijzonder ziltigheid in de wijnen. Wijnmaker Gabriele Benedetti werkt volledig biologisch en laat de wijnen spontaan vergisten.