• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Nieuw: biologische Prosecco van Fratelli Collavo

Door Artisan Wines op 05-05-2022

Prosecco is na Champagne wellicht de meest bekende mousserende wijn ter wereld. Deze Italiaanse bubbel wordt gemaakt in het noorden van Italië, niet ver van de stad Treviso, aan de zuidkant van de Alpen. Door de grootschalige productie in deze regio is kwaliteit helaas geen garantie. Een zoektocht is dus noodzakelijk. Die bracht Artisan Wines bij Fratelli (gebroeders) Collavo in Valdobbiadene. Hoogste tijd voor een kennismaking met de échte, authentieke Prosecco! 

Biologische Prosecco

Het wijnhuis "Fratelli Collavo", gelegen in Valdobbiadene, is een klein familiebedrijf. Het is in 2010 opgericht door drie broers: Massimo, Marco en Mauro. Het domein beslaat slechts 8 hectare grond, waarvan er 5 zijn beplant met wijnstokken en de overige 3 gedeeltelijk bestaan uit grasland, akkerbouw (granen) en bos. De wijngaard wordt beheerd volgens de methoden en voorschriften van de biologische landbouw, maar het bedrijf evolueert in de richting van biodynamisch.

Charmat Methode

Bij de productie van Prosecco wordt in de regio vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van de Charmat-methode, ook wel Metodo Martinotti genoemd, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in grote stalen tanks. Dit proces is minder tijdrovend, minder arbeidsintensief en dus goedkoper, maar het genereert ook minder verfijnde bubbels. Te meer, wanneer sprake is van massaproductie. 

Hoewel de Methode Charmat al begin vorige eeuw werd uitgevonden, wordt deze pas vanaf de industrialisatie in de jaren ’80 grootschalig toegepast voor Prosecco. Het resulteert in een enorme opmars van Prosecco en grote commerciële wijnhuizen komen als paddenstoelen uit de grond. De focus ligt vanaf dat moment vooral op zoveel mogelijk productie draaien.

Prosecco Col Fondo

Maar Prosecco conform Methode Charmat is niet de échte prosecco, prosecco zoals het ooit ontstaan is. Dat is namelijk Prosecco Col Fondo, iets totaal anders. En daarom is een groepje boetiek-wijnhuizen, waaronder Fratelli Collavo, een initiatief gestart de oorspronkelijk Prosecco Col Fondo weer in ere te herstellen.

Maar wat is Prosecco Col Fondo eigenlijk? Het is een Prosecco die zijn bubbels krijgt ín de fles, niet in een rvs-tank, en vervolgens ook niet ontdaan wordt van zijn bezinksel (fondo). Het is dat bezinksel dat vervolgens de smaak geeft. De Glera-druif heeft van zichzelf relatief weinig smaak en aroma, vandaar dat de lie (bezinksel) een belangrijke rol speelt. De Col Fondo is bovendien volledig droog: geen grammetje restsuiker wordt toegevoegd!

Prosecco DOC Treviso Col Fondo Frizzante Naturalmente

Biologisch; Glera (90%), Bianchetta (5%) en Perera (5%). Klei en kalkrijke bodem. 
Colfondo, Ongefilterd. Zeer laag sulfietgehalte: < 50 mg/liter. 

Proefnotitie:
Licht strogeel van kleur. Aanvankelijk licht boersige aroma’s en tonen. Daarna meer frisse en fruitige tonen die naarmate de wijn rijpt meer evolueren in complexe tonen van brioche en perzikpulp. In de smaak fris, beendroog zonder hard te worden, sappig met aangename bitters. Vooraf decanteren aanbevolen. Serveertemperatuur: 8-10 graden Celsius.

Prosecco DOC Treviso "Settolo" Extra Dry

Biologisch; Glera (90%), Bianchetta (5%) en Perera (5%). Klei en kalkrijke bodem. 
Methode Charmat. Gefilterd. Laag sulfietgehalte: < 90 mg/liter. 

Proefnotitie: Licht strogeel van kleur met groene reflecties. Expressieve aroma’s van groene appel, perzik en florale tonen van blauwe regen en acaciabloemen. Fijne en zachte bubbel; smaak is lichtvoetig, fruitig met een aangename zuurtegraad. Feestelijk glas Prosecco, breed toegankelijk en goed inzetbaar bij zeevruchten (sushi) en pasta met groenten.

Persrecensie (jaargang 2019):
-    Wine Without Walls (VINITALY): 90/100 punten

Prosecco Valdobbiadene DOCG "Rive di Refrontolo" Brut

Biologisch; Glera (90%), Bianchetta (5%) en Perera (5%). Veel klei in de bodem. 
Methode Charmat. Gefilterd. Laag sulfietgehalte: < 90 mg/liter. ‘Rive’ is de lokale benaming voor ‘cru’ en duidt op de zeer steile wijngaard in Refrontolo die uitsluitend handmatig kan worden onderhouden en geoogst.  

Proefnotitie: Licht strogeel van kleur met groene reflecties. Expressieve aroma’s van rijpe appel en witte perzik. Fijne en zachte bubbel; fris en mineraal in smaak met goede intensiteit en zeer fraaie balans. Uitstekend als aperitief bij de maaltijd met zeevruchten of asperges.

Persrecensie (jaargang 2019):
-    Wine Without Walls (VINITALY): 95/100 punten