• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Ferdinando Principiano, een moderne Barolo-traditionalist

Door Artisan Wines op 18-03-2016

Ferdinando Principiano is wijnmaker in Monforte d’Alba, een dorpje in het hart van de Barolo-appellatie. De wijngaarden van Principiano zijn voornamelijk gelegen in Serralunga, waar veel kalk in de bodem zit. Deze kalkbodem zorgt voor meer structuurrijke en minerale wijnen dan in dorpen als La Morra en Barolo.

Aanvankelijk maakte Principiano vrij moderne en zwaar houtgelagerde wijnen met veel extractie. In 2004 koos Principiano echter voor een meer traditionele, maar vooral ook natuurlijke stijl. Sindsdien wordt hij beschouwd als een rising star in de regio en worden zijn wijnen geschonken bij de beste (sterren)restaurants in de regio.

Wijnpubliciste en vinologe Karin Leeuwenhoek dronk voor het eerst de Barolo Serralunga in Enoteca Pitti Gola e Cantina, haar favoriete wijnbar in Florence. Zij was zo onder de indruk van deze wijn en vroeg gastheer Edoardo daarom naar de filosofie achter deze wijn. Is dit nu een Barolo nieuwe – of juist oude stijl?

Op haar weblog schrijft Karin deze week het antwoord op haar vraag. De eerste twee alinea’s van haar verslag hebben wij onderstaand weergegeven. Het volledige artikel treft u aan op http://vinoblogie.nl/ferdinando-principiano-een-moderne-barolo-traditionalist.

“De traditionalisten staan voor een lange vergistingstijd en rijping op grote, oude Slavonisch (Sloveens) eikenhouten vaten. De ‘modernisten’, met als boegbeeld Angelo Gaja, introduceerden horizontale roterende vergistingstanks en korte vergistingstijden – die zorgen voor een korte maar hevige extractie – en rijping op nieuw barriques. Ferdinando Principiano was bekeerd tot het kamp van de traditionalisten, na zelf jarenlang op de moderne wijze Barolo gemaakt te hebben.

Een (bekeerde) traditionalist dus, maar dan wel een hele moderne. Hij maakt namelijk frisse, pure, sappige en doordrinkbare Barolo (en dito wijnen van andere Piëmonte-druiven dan nebbiolo), en geen ouderwets drogende, ontoegankelijke, strenge Barolo’s – noch de dikke smaak- en houtbommen zoals de zogenaamde ‘modernisten’ die veelal maken/ maakten. Een ander groot verschil: Principiano werkt bio-dynamisch (zonder certificaat overigens) en gebruikt nagenoeg geen zwavel noch andere toevoegingen.”

Een aantal van de wijnen van Ferdinando Principiano worden geschonken tijdens de overzichtsproeverij op vrijdag 22 april bij Raimondi’s Villa Rozenrust in Leidschendam.