• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Biodynamische rosé van La Selve winnaar Proefschrift Wijnconcours 2024

Door Artisan Wines op 21-06-2024

De “Maguelonne” rosé van Château de la Selve (Ardèche) is tijdens het 36e Proefschrift Wijnconcours Rosé uitgeroepen tot beste rosé van 2024 tot € 15,-. Daarmee valt Artisan Wines wederom in de prijzen. Vorig jaar werd namelijk de Italiaanse Bardolino Chiaretto van Menegotti ook al als beste rosé van het jaar getest.
beste rose van het jaar 2024

Eervolle vermeldingen

Ieder jaar worden wijnimporteurs in Nederland uitgedaagd hun beste collectie roséwijnen in te sturen voor het Proefschrift Wijnconcours. Van alle inzendingen worden 6 awards uitgereikt. De Maguelonne rosé van La Selve kwam als beste rosé naar voren in een prijsklasse tot € 15,-. Eervolle vermeldingen waren er ook voor de Le Champ des Grillons van Jacques Boyer en de L’Audacieuse-rosé, eveneens van La Selve.

Rosé uit de Ardèche

De Ardèche is tegenwoordig meer dan slechts een bestemming voor toeristen. Zo langzamerhand begint de regio zich steeds meer te ontwikkelen tot een wijnstreek van betekenis. Het bijzondere klimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht in combinatie met de zeer kalkrijke bodem bieden de ingrediënten voor delicate en tegelijk complexe (minerale) wijnen.

Uitmuntende score: 9/10 punten 

Die verfijning en complexiteit geldt ook de bio-dynamische "Maguelonne"-rosé van Château de la Selve. Een gastronomische rosé die het tevens uitstekend doet op het terras. Mede daarom winnaar van het Proefschrift Wijnconcours 2024 met een uitmuntende score...!!

Winnaar Proefschrift Wijnconcours 2024: 9/10 punten
"40% cinsault, 40% grenache, 15% syrah, 5% viognier, biodynamisch; elegante kleur, rustige geur, evenwichtig, sappig, vullende smaak, goede spanning, versmolten kruidigheid, subtiel crèmig, heel fijn bittertje, prima vulling en lengte, mooie blend" 

Biodynamische rosé met minimaal sulfiet

Château de la Selve is eigendom van Benoît en Florence Chazallon. Mede door zijn studie in Beaune (Bourgogne), waar het begrip ‘terroir’ min of meer is uitgevonden, wil Benoît zoveel mogelijk het karakter van de bodem en het klimaat laten weerspiegelen in de wijnen. Juist daarom kiest hij voor biodynamische principes in de wijngaard en zo min mogelijk toevoegingen in de kelder. Het sulfietgehalte in de wijnen is dan ook laag. Het aantal mg/liter in de wijn staat op alle etiketten vermeld.

Proefschrift Wijnconcours

Het Proefschrift Wijnconcours is een initiatief van The Wine & Food Association, een toonaangevend instituut voor de gastronomie in Nederland. Het instituut organiseert ieder jaar de Wine Professional, onderdeel van de Horecava. Daarnaast worden diverse andere concoursen georganiseerd, zoals Aquavinum, Grand Concours Bollinger en Masters of Jerez.

Proefschrift Rose van het Jaar 2024