• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Bardolino Chiaretto Menegotti door Proefschrift verkozen tot beste rosé van het jaar

Door Artisan Wines op 02-06-2022

De Italiaanse Bardolino Chiaretto 2021 van het wijnhuis Menegotti is door The Wine & Food Association verkozen tot beste rosé van het jaar in het kader van het Proefschrift Wijnconcours. De jury van Proefschrift bestaat uit toonaangevende wijnpublicisten, vinologen en sommeliers van (sterren)restaurants. De award is prestigieus.

Bardolino Classico, wijnregio rond het Gardameer

Bardolino is een klein stadje gelegen aan de oostelijke oever van het Gardameer, in het noorden van Italië, niet ver van de stad Verona. Rondom het stadje, maar ook verder naar het zuiden, tref je een groot arsenaal aan wijngaarden. Ze zijn veelal aangeplant op de uitlopers van de Alpen en profiteren van de frisse berglucht en de mediterrane invloed vanuit de Po-vallei. Mits samengesteld uit de inheemse druiven, zoals Corvina, Rondinella, Molinara en Sangiovese, behoren ze tot de DOC Bardolino. Voor rood geldt dan vaak de toevoeging Classico en voor rosé Chiaretto.

Menegotti

Het wijnhuis Menegotti is gelegen iets ten zuiden van het Gardameer en maakt naast Bardolino ook Custoza. Het familiebedrijf wordt vakkundig geleid door de beide broers Antonio en Andrea. Wijnmaker Andrea deed ervaring op bij toonaangevende wijnhuizen in Friuli en Duitsland, alvorens hij het stokje overnam op het familiebedrijf. Hij behoort tot de beste wijnmakers in de regio met o.a. een specialisme in mousserende wijnen (metodo classico). 

5 finalewijnen in Proefschrift

Het Proefschrift Wijnconcours betrof deze editie enkel rosé en mousserende wijnen. Artisan Wines zond voor deze editie in totaal 6 wijnen in, waarvan er maar liefst 5 wijnen een plek in de finale behaalden. Het betreffen de volgende wijnen:

“The Wine & Food Association is binnen het hoge segment horeca een zeer gezaghebbend medium. Als je dan met maar liefst 5 wijnen in de finale staat en ook nog eens de award ontvangt voor beste rosé van het jaar, dan ben je uiteraard enorm blij en trots”, zo laten eigenaren Pieter-Dirk Roeleveld en Daniël Ros weten.

Proefnotitie Bardolino Chiaretto

Druiven: Corvina, rondinella, sangiovese; ingetogen geuraroma’s, stijlvol en verfijnd palet, goede zuurgraad, kruidig, voldoende spanning, gedoseerde inbreng van heerlijk fruit, evenwichtig en levendig in de finale, goede bite en lengte, rosé op niveau, zeker in deze prijscategorie (12,5%)