• Specialist in biologische wijnen
 • Kleinschalige producenten
 • Geen verzendkosten vanaf € 100

Barbera d'Alba DOC "Laura" verkozen tot 'Wijn van het Jaar 2018" door Proefschrift

Door Artisan Wines op 09-11-2018

De Barbera d’Alba DOC “Laura” 2016 van het wijnhuis Ferdinando Principiano is afgelopen maandag tijdens de Fine Food Professional door Proefschrift verkozen tot Wijn van het Jaar in de categorie Rood – Vin Naturel (natuurwijn). 

Proefschrift Wijnconcours

Het was dit jaar de 30e editie van het Proefschrift Wijnconcours met in totaal 169 verschillende finalewijnen. De criteria voor de oorkonde zijn zeer streng. Van de ingestuurde wijnen haalt nog geen procent de felbegeerde oorkonde. 

Dit jaar stuurde Wijnimport Scheveningen, het moederbedrijf van Artisan Wines, 6 verschillende wijnen in. Maar liefst 4 hiervan haalde de finale met de Barbera d’Alba “Laura” van Principiano als uiteindelijke winnaar de in categorie Natuurwijnen Rood. De overige 3 wijnen waren de Riesling Vom Blauen Schiefer van Clemens Busch, de Silvaner Muschelkalk van Weingut Porzelt en de Châteauneuf-du-Pape van Domaine La Bastide Saint Dominique.

Volgens het proefpanel van Proefschrift is de wijnwereld in transitie en heeft de nieuwe generatie wijndrinkers en sommeliers meer belangstelling voor pure, veelal biologische en bio-dynamische wijnen, waaronder ook vin naturel (natuurwijnen). Dit soort wijnen worden steeds vaker geschonken in de betere restaurants.

Ferdinando Principiano

Wijnmaker Ferdinando Principiano nam het wijnhuis van zijn vader over in 1997. Aanvankelijk maakte hij hele moderne wijnen met veel extract (kleur en tannine) die bovendien een stevige houtrijping meekregen. Met als gevolg veel vanille en houttonen in reuk en smaak. Bovendien werkte hij conventioneel in de wijngaard, ofwel met gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Omdat zijn lichaam deze middelen steeds slechter kon verdragen, besloot hij om in 2004 het roer radicaal om te gooien. Vanaf dat moment gingen alle chemische bestrijdingsmiddelen in de ban en werkt hij in de wijngaard conform biologische en bio-dynamische principies.

Vin Naturel (natuurwijn)

Ook in kelder besloot Principiano het roer om te gooien en maakt hij sindsdien natuurwijn, ook wel aangeduid als vin naturel. Bij natuurwijnen wordt de wijn spontaan vergist zonder toevoeging van gekweekte gisten en wordt er niet gefilterd. Ook voegt men geen of nauwelijks sulfiet toe. Dit proces vergt meer risico en daarom is vakmanschap en hygiëne in wijngaard en wijnkelder geboden.

Wijn van het Jaar

De Barbera d’Alba van Ferdinando Principiano werd door de jury geroemd om zijn zeer zuivere karakter, waarbij de typerende aroma’s en smaaksensatie van de Barbera uitstekend bewaard zijn gebleven. Bovendien heeft de wijn zowel concentratie als elegantie. Dit maakt de wijn heel verteerbaar en daarom gastronomisch zeer goed inzetbaar. Volgens de jury is de award voor 'Wijn van het Jaar' daarom meer dan verdiend.

Barolo DOCG

Naast de Barbera d’Alba heeft Principiano de laatste jaren vooral bekendheid gekregen met zijn Barolo DOCG, gemaakt van de Nebbiolo-druif. Zijn wijngaarden in zowel Serralunga als Monforte d’Alba hebben zeer veel potentieel en de wijnen van Principiano worden geroemd om de zeer zuivere en elegante stijl.

De leden van de Grand Jury

 • Harrie Baas – Harries Wine & Deli, Rotterdam
 • Ronnie Brouwer – Restaurant De Kromme Dissel, Heelsum
 • Louis Janssen – The Wine & Food Association, Amsterdam
 • Janine Kinderman – Restaurant de Zeeuw, Haarlem
 • Jan van Lissum – The Wine & Food Association, Amsterdam
 • Kyra van Lissum – The Wine & Food Association, Amsterdam
 • Ronald Opten – Restaurant La Rive (Amstel Hotel), Amsterdam
 • Laurence Reintjens – Restaurant Beulings, Amsterdam
 • Allard Sieburgh – Smaakstudio de Sawa, Delft
 • Simon Veldman – Restaurant Vermeer, Amsterdam
 • Stefan Wierda – Restaurant Merlet, Schoorl