Artisan Wines viervoudig winnaar tijdens 36e Proefschrift Wijnconcours (deel 1)
Door Artisan Wines op 04-10-2024
Je kent ons inmiddels. Eigenlijk houden we er niet zo van onszelf op de borst te kloppen. Maar als je op één concours vier keer een award wint, dan mag je dat doorvertellen, toch?
We zijn beduusd en verguld tegelijkertijd dat we tijdens het 36e Proefschrift Wijnconcours, toch niet de minste competitie, maar liefst vier keer op het podium mochten staan. Het is voor ons een bevestiging dat we met authentieke wijnen van kleine producenten het verschil maken.
Eén van de winnaars is de Spumante Metodo Classico Brut 2017 van het wijnhuis Menegotti die verkozen werd tot "beste mousserende wijn van het jaar". Mocht jij net als wij na vier awards iets te vieren hebben? Of al bezig met de feestdagen? Denk dan aan deze fraaie Italiaanse bubbel . Hij proost serieus goed weg....
Gebroeders Menegotti
Het zou zomaar al twintig jaar geleden kunnen zijn dat we rond het Gardameer op zoek waren naar een goede rosé. We stuitten in Villafranca di Verona op de 'Azienda Agricola' van de gebroeders Antonio en Andrea Menegotti. Zij hadden net het bedrijf van hun vader en oom overgenomen. Een kort bezoekje in de ochtend werd een ontmoeting die tot het einde van de middag duurde. We hadden zogezegd een klik.
Wat we met elkaar gemeen hadden, was dat we in de startblokken stonden van onze carrière. Net onder vaders vleugels vandaan. Niet dat we helemaal groen waren. Oenoloog Andrea Menegotti had de nodige ervaring opgedaan in Duitsland en bij een zeer gerenommeerd wijnhuis uit Friuli, Vie di Romans. Maar in de business waren we nog niet gepokt en gemazeld.
Spumante met 40 maanden rijping
Menegotti maakte destijds al een bubbel die kon staven aan champagne, volgens de traditionele ‘metodo classico’, met een tweede vergisting op fles. Van Franciacorta had in Nederland destijds nog maar weinigen gehoord. Champagne moet verplicht minimaal 15 maanden rijpen, Franciacorta 25 maanden. De spumante van Menegotti die door Proefschrift is uitgeroepen tot Wijn van het Jaar in de categorie mousserend vanaf 20 euro heeft maar liefst 40 maanden…. sur lie gelegen. Je begrijpt, zowel de zuren als de bubbel zelf zijn daardoor heel verfijnd.
Oordeel jury
Vanaf 20 euro? Dat kan inderdaad ook 40 euro zijn. Maar zoveel kost deze waanzinnige wijn niet. Voor 25,95 euro is deze fles, gebotteld in 2017, voor jou.
Wat zei de jury op het Proefschrift Wijnconcours? ,,Correcte kleur, vachtimpressie, amandelbitters, goede zuren, gastronomische wijn voor de liefhebber.”
Beslist geen bijproduct
Het bijzondere aan deze spumante is dat hij is gemaakt van 50 procent Chardonnay en 50 procent Corvina. Van de Corvina-druif worden heel mooie Valpolicella’s en Amarone’s gemaakt maar zelden een bubbel. Dat is echt bijzonder.
Al decennia lang maakt de familie Menegotti bubbels conform metodo classico. Bovendien worden percelen voor hun Spumante strikt gescheiden van de wijngaarden voor de productie van hun overige wijnen. Voor de gebroeders Antonio en Andrea Menegotti uit Villafranca di Verona is mousserende wijn dus beslist geen bijproduct. Die aandacht proef je terug.
Beste rosé komt uit de Ardèche
Dat we met Maguelonne van Château de la Selve uit de Ardèche Wijn van het Jaar in de categorie rosé onder de 15 euro uitgeroepen zou worden, dat wisten we stiekem al eerder. ,,Sappig, goede spanning, versmolten kruidigheid, subtiel crèmig, heel fijn bittertje,” oordeelde de jury.
De hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de Ardèche geeft deze biodynamische rosé heel aangename zuren. Hij springt er bovenuit omdat die behoorlijk strakker en mineraliger is dan de Provence-rosés die we in Nederland zijn gewend.
Duitse Riesling uit 2014
Onze derde wijn, een Riesling Lagenwein 2014 uit de Pfalz, viel maar liefst twee keer in de prijzen. Over deze meervoudige kampioen horen jullie snel meer van ons.