- Specialist in biologische wijnen
- Kleinschalige producenten
- Geen verzendkosten vanaf € 100
Pouilly-Fumé
Beroemde Sauvignon Blanc uit de Loire
Pouilly Fumé, beroemde wijn van Sauvignon Blanc
Pouilly-Fumé behoort tot één van de meest beroemde witte wijnen van Frankrijk. Maar waar komt deze wijn eigenlijk vandaan? En waar is het woordje 'fumé' van afgeleid? En wat is het verschil tussen Pouilly-Fumé en Pouilly-Fuissé? Kortom, de hoogste tijd om meer te weten te komen over deze unieke minerale wijn, gemaakt van de Sauvignon Blanc druif.
Pouilly-Fumé (circa 1.400 ha) wordt gewonnen op de heuvels in Midden-Frankrijk bij het plaatsje Pouilly-sur-Loire, gelegen aan de rechteroever van de rivier de Loire. Het dorpje ligt slechts een tiental kilometers van een ander beroemd wijngebied, namelijk Sancerre. In Pouilly mag uitsluitend witte wijn worden geproduceerd. Ruim 99% is Sauvignon Blanc en heel klein percentage wordt aangewend voor Chasselas, dat gebruikt wordt voor de Pouilly-sur-Loire.
Waarom de naam 'Fumé' in Poully-Fumé?
Pouilly-Fumé staan bekend om zijn verfijnde en minerale karakter. Maar waarom 'Fumé', dat rokerig betekent, in de naam? Twee fascinerende verklaringen worden het meest geaccepteerd. Ten eerste verwijst het naar de lichtgrijze waas op rijpe sauvignon blanc druiven, die doet denken aan een rooksluier. De andere verklaring heeft te maken met het type terroir (bodemgesteld). Een deel van de ondergrond in deze regio bestaat namelijk uit pierre a fosil (vuursteen), ook wel silex genoemd, dat een lichtrokerig aroma kan meegeven aan de wijn.
Pouilly-Fumé bodemtypes (terroir)
Binnen de AOP Pouilly-Fumé zijn verschillende bodemtypes aanwezig. Aangezien de Sauvignon Blanc een type druif is die heel gevoelig is voor zijn omgeving (bodem en microklimaat) wordt het terroir des te beter weerspiegeld in de wijnen. In totaal zijn er vier verschillende bodemtypes te onderscheiden die elk hun eigen invloed hebben op het karakter van de wijnen:
Kleine kiezel van kalk (les caillottes): fris en fruitig, met vroege rijping en snelle ontwikkeling van citrusaroma's. Wijnen zijn vaak als eerste klaar en rijpen beter, naarmate de wijnstokken ouder zijn (meer concentratie;
Kalkhoudende (kimmeridge) witte mergel (terres blanches) met fossielen van oesters: rond en complex, met trage, consistente rijping. Het zorgt voor stevige wijnen met florale, fruitige, vegetale en rokerige aroma's die na tien maanden volledig tot hun recht komen.
Vuursteen (silex) en klei: mineraal en nerveus, waarbij de wijnen doorgaans wat tijd (meestal 2 jaar) nodig hebben om zich te openen, zodat de karakteristieke kruidigheid en rokerigheid (vuursteen) tot uitdrukking komen in de wijn.
Klei-kiezelhoudende zandbodem (les sables): teder en bloemig, afhankelijk van zand- en kleigehalte. Meer zand geeft zachte wijnen die snel rijpen, meer klei zorgt voor levendige wijnen met langere rijpingstijd.
Wat eten we bij Pouilly-Fumé?
Pouilly-Fumé staat bekend om de fruitige, ziltige, minerale aroma's en past daarom uitstekend bij verschillende gerechten, zoals:
- Zeevis: gegrild of met saus, de frisse en fruitige tonen van Pouilly Fumé complementeren de delicate smaken van vis.
- Schaal- en schelpdieren: de minerale eigenschappen van de Pouilly-Fumé passen goed bij de zoete en zilte smaak van schaal- en schelpdieren, zoals oesters en coquilles.
- Wit vlees met room- of citroensaus: de wijn biedt een mooi contrast en balans met de romige of citrusachtige saus, waardoor het gerecht lichter en verfrissender wordt.
- Geitenkaas: een klassieke combinatie, waarbij de zuurgraad en mineraliteit van Pouilly Fumé de romige textuur en uitgesproken smaak van geitenkaas aanvult.
- Aperitief: de wijn kan ook op zichzelf worden genoten als aperitief, waarbij de frisse en levendige smaken de eetlust opwekken.
Verschil tussen Pouilly-Fumé en Pouilly-Fuissé
De naam Pouilly-Fumé doet sterk denken aan een andere bekende witte wijn, namelijk de Pouilly-Fuissé. Hoewel de beide namen op elkaar lijken, hebben zij niets met elkaar gemeen dan dat ze allebei uit Frankrijk komen. De Pouilly-Fuissé is een witte wijn uit de regio Bourgogne, gemaakt van 100% Chardonnay. De wijngaarden voor de Pouilly-Fuissé zijn gelegen in het zuiden van de Mâconnais, op de grens met de Beaujolais, en aangeplant rond de dorpjes Solutré-Pouilly, Fuissé en Vergisson. Mede vanwege de zeer kalkrijke bodem van de Roche du Solutré en de Roche du Vergisson en het relatief warme klimaat komen hier zeer rijke en volle witte Bourgogne-wijnen vandaan.