• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Silvaner Muschelkalk uitstekend bij mosselen - tijdelijk met 15% korting!!

Door Artisan Wines op 01-09-2017

Beste wijnliefhebber,
 
Ruim een week geleden vond de jaarlijkse 'mosseldag' plaats in Yerseke. Dit jaar was Artisan Wines ook van de partij. Door vrienden van ons werd 's-avonds een heerlijke pan mosselen op tafel gezet. Een culinair feestje! Maar welke wijn drink je hier het beste bij? 
 
Mosselen gaan doorgaans goed samen met frisse, minerale, ziltige wijnen, zoals Riesling, Muscadet of Picpoul de Pinet. Niettemin is er één wijn die wij in het bijzonder aanbevelen: de biologische Silvaner "Muschelkalk" (what's in a name...) van Weingut Porzelt. Gelet op de vele onderscheidingen, niet zomaar een wijn: 
 
  • Vakblad Vinum 2015: 17,5/ 20 punten - als beste Silvaner van Duitsland getest!
  • Hubrecht Duijker: Vondst van de maand (februari 2016)
  • De Grote Hamersma 2016: 8,5/10

In dezelfde wijngaard heeft de familie Porzelt ook een jongere aanplanting. Hier worden de zogeheten Gutsweinen van gemaakt. Dezelfde minerale stijl, maar dan iets fruitiger.

Silvaner:
Silvaner is een klassieke duitse druif die waarschijnlijk zijn oorsprong kent in de Kaukasus. De druif wordt vooral aangeplant in de regio Franken, bekend om zijn karakteristieke 'bocksbeutels' (wijnflessen met een vrij brede, platte vorm). Silvaner heeft evenals Riesling een uitgesproken mineralig en ziltig karakter, maar heeft vergeleken met Riesling mildere zuren. Doorgaans is Silvaner iets bloemiger en kruidiger. Wellicht nog het beste te vergelijken met een Grüner Veltliner. 

Muschelkalk
Silvaner gedijt het beste op relatief kalkrijke kleigronden. Dit zorgt voor een goede water- en warmtehuishouding in de bodem, hetgeen resulteert in rijpe druiven met voldoende zuurtegraad. Muschelkalk is een schelpkalk met fossiele overblijfselen van zeeleven zoals mosselen en vissen. Dit type terroir vinden we vooral in Franken en in mindere mate ook in het zuidelijke deel van de Pfalz.

Bijzondere wijngaard:
In het dorpje Gleiszellen, iets ten zuiden van Klingenmünster, heeft Weingut Porzelt een klein perceel op een hoger gelegen helling met een ondergrond van Muschelkalk. De wijnstokken in dit perceel hebben de respectabele leeftijd van > 40 jaar. Door de hoge leeftijd van de wijnstokken zijn de wortels dieper geworteld en hebben daarmee beter toegang tot het grondwater. Bovendien zijn de rendementen van een oudere wijnstok beperkter, waardoor de druiven des te meer concentratie hebben.

Weingut Porzelt
Weinmaker Andreas Porzelt deed tijdens zijn studie praktijkervaring bij bio-weingut Dr. Wehrheim. Inmiddels wordt Andreas gerekend tot de meest talentvolle jonge wijnmakers van de Pfalz en is daarom ook geselecteerd voor het talentenprogramma van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter). Binnen de Pfalz wordt hij ook Mister Silvaner genoemd. Dit vanwege de bijzonder hoge kwaliteit van zijn Silvaners. 

Aanbieding: 
Tijdelijk maar liefst 15% korting op beide Silvaners. De aanbieding is geldig t/m zaterdag 9 september 2017.