Perswijn beoordeelt mousserende wijnen
Door Artisan Wines op 30-12-2014
In de laatste uitgave van Perswijn in 2014 wordt een groot aantal mousserende wijnen gerecenseerd. Favoriet onder de panelleden blijft uiteraard de Champagne. Volgens Ronald de Groot, redacteur van Perswijn, is de kwaliteit van een goede Champagne elders gewoon lastig te evenaren. Niettemin worden in vooral Noord-Italië heel fraaie Spumante geproduceerd. Vooral wanneer men de metodo classico toepast, dat wil zeggen 2e gisting op fles. Onverminderd populair onder wijndrinkers blijft echter Prosecco. Een strenge selectie blijft hier echter noodzakelijk. De beste versies komen uit de regio Conegliano en Valdobbiadene. Zo ook de Servo Suo Brut van Col Saliz uit Refrontolo, een klein gehucht nabij Conegliano. Onderstaand de persrecensies:
Champagne Grand Cru Blanc de Blancs - Domaine Patrick Regnault (Le Mesnil-sur-Oger)
15,5/ 20 punten: "mooie toasting, goede mousse, brioche, breed, klassiek, zacht, mooie zuren, lekker"
Menegotti Brut - Metodo Classico - 2008
**** = zeer goed: "stevigheid, wit fruit, goed bittertje, lengte, mooi ingetogen, goed gemaakt"
Custoza Spumante Extra Dry - metodo classico - Menegotti
**** = zeer goed: "lekker wit fruit, opwekkend, aangenaam, goede zuren, fris, zuiver en elegant"
Biancospino Vino Frizzante - Menegotti
**** = zeer goed: "stevige mousse, nectarine, peer en perzik, goede zuren, rokerig, goed fruit"
Prosecco Servo Suo Brut - ColSaliz
**** = zeer goed (top 10 beste Prosecco): "mooie bitters, citrus, wit fruit, stevigheid, goede zuren en frisheid, mooi elegant"