• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Pecorino wijn: lekkere herfst- en winterwijn bij paddestoelen

Door Artisan Wines op 08-02-2021

Bij Pecorino denken de meeste mensen meteen aan de bekende Pecorinokaas (schapenkaas). Wat niet veel mensen weten is dat Pecorino ook een witte wijn is van de gelijknamige druif. Dat is niet vreemd, want de druif was bijna uitgestorven. Echter, op tijd weer herontdekt en inmiddels één van meest trendy witte wijnen van Italië. Bovendien ook een heel gastronomische wijn, zo bleek recent tijdens een wijn-spijssessie met Jan van Lissum van Proefschrift (Wine & Food Association).

Pecorino wijn uit Le Marche en Abruzzo

De Pecorino is een typisch inheemse druif die we aantreffen in het zuidelijke deel van de regio Le Marche, nabij de stad Ascoli Piceno, en in de zuidelijker gelegen Abruzzo. De naam Pecorino is afgeleid van het woordje 'pecora' dat schaap betekent. Het schijnt dat deze druif een geliefde snack is voor schapen.

Pecorino Offida DOCG favoriete herfst- en winterwijn

In oktober mochten diverse importeurs hun favoriete herfst- en winterwijnen insturen naar het proefpanel van Proefschrift. De Pecorino Offida DOCG van Clara Marcelli kwam als één van de beste wijnen uit de proeverij. Onderstaand de proefnotitie van Jan van Lissum:

"Pecorino, biologisch, fermentatie op rvs, 10 maanden rijping op rvs, beton en Frans eikenhout; intens geel, rijpe aromatische geur en smaak, vullend en breed, goede zuurgraad, rijp fruit alom, verleidelijke pecorino, gastronomische wijn bij rijke gerechten."

Pecorino wijn in combinatie met paddestoelen scoort 8,5/10 punten

Het proefpanel serveerde de Pecorino Offida DOCG van Clara Marcelli vervolgens bij een typisch Italiaanse pasta met diverse paddenstoelen (o.a. cepes), prei, knoflook, salami met zomertruffel: 

De frisse tonen, het rijpe fruit en de bitters van de wijn maken een rijk spectrum aan aroma’s los. Gastronomisch plaatje van een combinatie, mits de wijn niet te koel geschonken wordt. Cijfer: 8,5/10 punten