• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Nieuw: Bourgogne Vézelay

Door Artisan Wines op 02-02-2016

Bourgogne Vézelay is een minder bekende appellatie binnen de Bourgogne, maar daarmee niet minder interessant. Sinds november 2015 voert Artisan Wines een uitstekende Crémant de Bourgogne (mousserend) als ook een zeer fraaie Bourgogne Vézelay in het assortiment, beide gemaakt van 100% chardonnay. De wijnen zijn afkomstig van Domaine La Croix Montjoie, gevestigd in Tharoiseau, een dorpje vlakbij Vézelay.

AOC Bourgogne Vézelay
De appellatie Bourgogne Vézelay is gelegen in het zuidelijke deel van het departement Yonne, tussen Chablis en Beaune. Het is een kleine appellatie van circa 100 hectare, verspreid over de dorpen Tharoiseau, Saint-Père, Vézelay en Asquins. Domaine de la Croix Montjoie, eigendom van Sophie en Matthieu Woillez, is circa 10 hectare groot en gevestigd in een oude antieke boerderij dat ooit toebehoorde aan het kasteel van Tharoiseau. Het uitzicht vanaf het domein is schitterend. Tharoiseau is namelijk hoog gelegen op een heuvel aan de noordkant van het riviertje La Cure. In de verte zijn de contouren van de basiliek van Vézelay duidelijk zichtbaar. De basiliek Sainte-Marie-Madeleine (UNESCO werelderfgoed) dateert uit de 12e eeuw en is al eeuwenlang een bedevaartsoort voor pelgrims op reis naar Santiago de Compostella. Het domein is vernoemd naar een kruis (croix) dat de plek signaleert waar pelgrims op weg naar Vezelay voor het eerst uitzicht kregen op de basiliek en bemoedigd werden in hun tocht naar het bedevaartsoord.

Gryphea gigantea
Het wijngebied rond Vézelay is betrekkelijk klein en staat min of meer in de schaduw van het niet veel noordelijker gelegen Chablis. Toch hebben de wijnen uit Vézelay door de eeuwen heen een goede reputatie gehad. Voor de phylloxera (een verwoestende ziekte eind 19e eeuw die vrijwel alle Europese wijngaarden heeft verwoest) waren in de buurt van Vezelay meer wijngaarden dan rondom Chablis. Destijds circa 5.000 hectare, nu echter nog slechts 100 hectare. Evenals in Chablis is de bodem zeer kalkrijk met fossielen van oesters (Gryphea gigantea). Dit geeft de wijnen voldoende mineraliteit en een eigen karakter mee. De lokale wijnmakers hopen dan ook dat Vezelay op termijn wordt geüpgraded tot een eigen dorpsappelatie: AOC Vezelay. Door de natuurlijke benadering in de wijngaard hebben de wijnen van Domaine de la Croix Montjoie een fraaie terroirexpressie en kenmerken ze zich door hun elegante stijl.

[catalog-collection id="658"]