• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Chateauneuf-du-Pape van La Bastide Saint Dominique krijgt fraaie recensies in Perswijn

Door Artisan Wines op 11-02-2017

Châteauneuf-du-Pape behoort tot de meeste bekende Cru’s in de zuidelijke Rhône. De regio staat bekend om de krachtige en zwoele rode wijnen, al komen er ook steeds meer fascinerende witte wijnen vandaan. 

Het stevige karakter van de rode wijnen wordt veroorzaakt door enerzijds het warme klimaat en anderzijds de bijzondere bodemgesteldheid. Tussen de wijngaarden liggen grote witte keistenen, zogeheten “galets roulés”. Overdag beschermen deze keien de wijnstokken voor uitdrogen, terwijl ’s-nachts de opgevangen zonnewarmte weer wordt uitgestraald.

Werd in het verleden vooral de focus gelegd op veel extract in de wijn en opzichtig veel houtgebruik, veel producenten kiezen de laatste jaren steeds meer voor toegankelijk en meer elegante wijnen. Dit betekent dat vooral de grenache een steeds belangrijker aandeel krijgt. Het subtiele en lichtere karakter van deze druif zorgt voor wijnen die transparanter van kleur zijn en minder extract hebben. Dit in tegenstelling van de wijnen die gedomineerd worden door mourvèdre en syrah.

Eric Bonnet, wijnmaker van Domaine La Bastide Saint Dominique, is een groot voorstander van een meer elegante stijl, waarbij hij de rode basis Châteuneuf-du-Pape laat rijpen op roestvrijstalen vaten. Hierdoor blijft het fruitige karakter des te meer gewaarborgd en ontstaat een heel pure en tegelijk verteerbare Châteauneuf-du-Pape die bovendien uistekend inzetbaar is in de gastronomie.

Wijnmaker Eric Bonnet wordt door velen gezien als een trendsetter in de regio en diverse vakbladen en wijngidsen, zoals de Wine Advocate (Robert Parker) en La Revue de Vin de France hebben zich de laatste jaren zeer lovend geuit over de wijnen. Ook het Nederlandse vakblad Perswijn is gecharmeerd de Châteauneuf-du-Pape van La Bastide Saint Dominique. Enkele jaren geleden werd de jaargang 2010 geselecteerd en ook recent werd de 2014 zeer goed beoordeeld (15,5/20 punten), evenals de speciale cuvée “Les Hespérides 2013. Onderstaand de beide recensies:

AOC Châteauneuf-du-Pape rouge 2014
Druiven: grenache (80%), syrah (10%), mourvèdre (7%) en cinsault (3%)
Rijping: roestvrijstaal gedurende 6 maanden en cuves beton gedurende 18 maanden
Geur: fruit, kersen, bloemen, verleidelijk
Smaakprofiel: stevig en sappig, fijne zuren en tannine, mooi glas 

AOC Châteauneuf-du-Pape “Les Hespérides” 2013
Druiven: grenache (50%) en mourvèdre (50%)
Rijping: deels roestvrijstaal en deels in fûts de chêne (600 liter), gedurende 18 maanden
Geur: karamel, koffie, kruidnagel en kaneel
Smaak: warm, confiture, zwoel, subtiele stijl