• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

Welke wijn bij haring,

Marsala, cider, witte wijn, rosé of bubbels?

Welke wijnen bij Hollandse Nieuwe Haring?

Medio juni komt doorgaans de nieuwe haring op de markt. Dat is haring die na 1 mei gevangen is en in de verkoopperiode van datzelfde jaar verkocht wordt. Die periode loopt van half juni tot eind september. Traditioneel wordt bij nieuwe haring korenwijn geschonken, maar er zijn meer uiteraard meer opties te bedenken. Wij hebben de beste opties uit het assortiment van Artisan Wines voor je op een rij gezet.

Marsala (Pre-British) bij haring

Toen de Britse wijnhandelaar John Woodhouse, die reeds bekend was met port, madeira en sherry, in 1773 in de stad Marsala (eiland Sicilië) kwam, raakte hij op slag verliefd op de lokale wijnen uit de regio. Om er zeker van te zijn dat de wijn een lange zeereis zou overleven, voegde hij alcohol toe en werd marsala een versterkte wijn. Echter, de oorspronkelijke marsala kende helemaal geen toevoeging van alcohol en het rijpingsproces kon vanwege het natuurlijke alcoholgehalte wel vele jaren duren. De wijn had daardoor veel meer finesse en elegantie, dan de huidige bekende Britse versie. Tenuta Gorghi Tondi maakt een zogeheten Pre-Britse versie onder de naam Ziller 47. Deze wijn is gemaakt van Grillo en heeft maar liefst 11 jaar gerijpt in eikenhouten vaten van Allier.

Ciders (Cidre of Poiré) bij haring

Een combinatie die snel vergeten wordt bij haring is appelcider (Cidre) of perencider (Poiré). Nu zijn veel ciders te zoet, maar juist de drogere varianten combineren uitstekend. Julien Thurel maakt sinds 2012 fantastische ciders van zowel peren als appels. Al zijn fruit wordt zonder chemicaliën geteeld en met de hand geoogst, een zeldzaamheid voor de ciderproductie. Zijn Cidre Aux Champetre of Poiré Cru des Loges Brut moet je zeker een keer proberen in combinatie met haring. Door de mousse werkt het verfrissend en schonend. 

Ciders bij haring

Witte wijnen bij haring

Hoewel hierin meerdere opties zijn, kan je het beste kiezen voor een minerale, ziltige, frisse wijn. Denk bijvoorbeeld aan de volgende twee opties:

AOP Picpoul de Pinet

Picpoul is een lokale druif uit de Languedoc en wordt vooral aangeplant in de buurt van het dorpje Pinet. De beste wijngaarden, zoals die van Domaine de Belle Mare, grenzen direct langs de oever van het Étang de Thau, het grootste en diepste binnenmeer van de Languedoc en tevens kweekvijver voor oesters en andere schelpdieren. Het ziltige karakter van de Picpoul gaat prima samen met haring.

Muscadet Sèvre et Maine sur lie

Muscadet Sèvre et Maine sur lie is een droge witte wijn uit het uiterste westen van de Loirevallei, niet ver van de stad Nantes. De wijnen zijn vrij trendy bij sommeliers en gastronomen die het gistachtige ‘sur lie’ karakter en de pure, zilte en minerale accenten ervan koppelen aan gerechten uit de hedendaagse keuken met een hoog umami-gehalte. De vermelding ‘sur lie’ op het etiket refereert aan de manier waarop de wijn wordt gemaakt. Na fermentatie rijpt de wijn verder in contact met de dode gistcellen (de lies), die daardoor meer diepte, body en structuur aan de wijn geven.

Picpoul de Pinet bij haring

Rosé wijnen bij haring

Veel rosé-wijnen zijn te fruitig om te combineren met haring. Echter, de in hout en amfora gerijpte L’Audacieuse rosé van Château de la Selve is hierop een positieve uitzondering. Omdat het hout heel decent is, de rijping in amfora wat meer oxidatieve tonen meegeeft en de wijn voldoende zuren en mineraliteit heeft, gaat deze rosé uitstekend bij ziltige gerechten, zoals haring.

rosé wijnen bij haring

Bubbels bij haring

Een glas bubbels doet het ook goed bij haring en dan met name de Petnat of de Prosecco Col Fondo. Deze beide bubbels zijn ongefilterd. De nog aanwezige droesem (lie) zorgt voor de beste match bij haring.

Pétillant Naturel (Pet Nat) of Col Fondo

Pétillant Naturel of anders omschreven Pét nat, is een oeroude methode waardoor bubbels onstaan in wijn. In veel Franse regio's staat deze bekend onder de naam de méthode ancestrale of zelfs artisanale. Bij Pét nat, is er geen 2e fermentatie en de gisting vind plaats in de fles. Het toevoegen van suiker is niet toegestaan. Het niet filteren zorgt ervoor dat de gist nog in de fles zit en geeft de wijn een troebele lichte kleur. Bij een Prosecco noemen ze dit Col Fondo.

Pet Nat of Prosecco Col Fondo bij haring