• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

Montepulciano d'Abruzzo,

stevige rode wijn uit de Abruzzen

Montepulciano d'Abruzzo

Montepulciano d’Abruzzo is de meest aangeplante druif in de Abruzzen. De inheemse blauwe druif staat meestal garant voor stevige rode wijnen die zeer geschikt zijn voor bij de maaltijd. Typerend voor de Montepulciano d'Abruzzo zijn de rijpe en geconcentreerde aroma's van viooltjes, pruimen, bramen, rode kersen, peperige tonen en afhankelijk van de rijping ook aroma's van vanille, tabak of zoethout. 

Montepulciano uit Abruzzo

Abruzzo behoort tot één van de mooiste gebieden van Italië. Het vormt het groene hart van zuidelijk Italië en 40% van de regio heeft een beschermde status. De imposante Gran Sasso vormt de belangrijkste natuuricoon van deze streek. Het bijzondere bergklimaat zorgt voor grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. In combinatie met de frisse wind en de kalkrijke, kiezelachtige bodem vormt deze streek een ideaal terroir voor bijzondere kwaliteitswijnen. Dat is precies wat Montepulciano d'abruzzo zo'n bijzondere wijn maakt.

Vino Nobile di Montepulciano

Montepulciano d'Abruzzo wordt vaak verward met de plaatsnaam Montepulciano in de regio Umbria, waar de Vino Nobile di Montepulciano wordt gemaakt. Die wijn wordt echter gemaakt van de Sangiovese-druif en heeft in die hoedanigheid dus niets te maken met de Montepulciano d'Abruzzo. Van de Sangiovese-druif worden ook de bekende Chianti Classico DOCG en Brunello di Montalcino DOCG gemaakt.

Rosso Piceno Superiore

Net iets ten noorden van de Abruzzen, in het zuidelijk deel van de Marche nabij de stad Ascoli Piceno, wordt de Montepulciano-druif ook aangeplant. In sommige gevallen worden hiervan cepage-wijnen gemaakt onder het label Marche Rosso IGT, maar doorgaans wordt de Montepulciano verwerkt in een blend met andere druiven, zoals de Sangiovese. Deze wijnen worden doorgaans gebotteld onder de DOC Rosso Piceno Superiore.