• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Wijnen van Andreas Porzelt combineren uitstekend met gerechten van Erik van Loo (Parkheuvel, ** Michelin)

Door Artisan Wines op 17-03-2023

Afgelopen maandagavond 13 maart vormde Restaurant Parkheuvel in Rotterdam het decor van een zeer geslaagde wijnmakersdiner met Weingut Porzelt (Pfalz) en Artisan Wines. Diverse tongstrelende gerechten van Erik van Loo werden begeleid door de biologische wijnen van Andreas Porzelt. Het bleken zeer verfijnde wijn-spijscombinaties te zijn, samengesteld door sommelier Nick van den Heuvel. Een bevestiging dat de kwaliteit en gastronomische inzetbaarheid van de Duitse wijnen groots is. 

Hamachi tartaar met Crémant Extra Brut Pfalz

Alle gasten worden verwelkomd met een fraaie amuse van hamachi tartaar, begeleid door de Crémant Extra Brut van Porzelt. De Crémant, ook wel Sekt genoemd, is gemaakt van Spätburgunder en Chardonnay, heeft 24 maanden sur lie gerijpt met slechts 4 gram dosage (extra brut). Dat proef je meteen, want de wijn heeft een fijne bubbel en een fris, mineraal smaakpalet met tonen van citrus, steenfruit, subtiele toasting en fraaie bitters in de afdronk. Een prima combinatie met de hamachi, dat familie is van de horsmakreel en daardoor voldoende vet heeft als tegenwicht voor de zuren van de Crémant.

Kreeft met Weisser Burgunder (Pinot Blanc)

Als voorgerecht serveert Erik van Loo kreeft met spek & bonen, truffel en notenvinaigrette. Een zeer fraai gerecht, waarin meerdere lagen. Twee verschillende wijnen worden erbij geschonken: Blanc de Noir 2020 en Weisser Burgunder 2020. Zowel het zoete van de kreeft als ook de aardse en filmende tonen in het gerecht zorgen voor de beste match met de Weisser Burgunder. Die wijn heeft net even wat meer ronding, te meer daar de wijn voor een klein deel gerijpt heeft in eiken. 

Ganzenlever & rode biet met Silvaner Ortswein

In de Pfalz wordt Andreas Porzelt ook wel ‘Mister Silvaner’ genoemd. Dit vanwege zijn bijzondere prestaties met deze druif. Aan tafel worden daarom twee terroir-wijnen naast elkaar geproefd: de “Tonmergel” en de “Muschelkalk”, beide uit 2020. “Tonmergel” is een wat rijkere bodem en geeft meer compacte, crèmige Silvaner. “Muschelkalk” daarentegen is zeer kalkrijk en dat resulteert in meer zuren en een langere afdronk. In combinatie met het gerecht is de rode biet duidelijk het verbindende element met de wijnen. De bitters van de biet combineren fantastisch met het lichtkruidige karakter van Silvaner. Voor de ganzenlever blijkt de “Muschelkalk” echter wat te slank en daarom gaat de voorkeur hier uit naar de “Tonmergel”. 

Noordzee Tarbot met Riesling Lagenwein “Maria Magdalena”

Het volgende tussengerecht bestaat uit tarbot met knolselderij, koningsboleet, topinamboer, ossenstaart en paddenstoelencremesaus. Tarbot is een vis met een stevige structuur. Door de combinatie met de paddenstoelensaus ontstaat een gerecht dat ziltig en tegelijk hoog op smaak is. Daar moet dus wel wat tegenover staan. En dat is precies wat de Riesling Lagenwein “Maria Magdalena” te bieden heeft. Deze wijn is gemaakt van ruim 60 jaar oude wijnstokken, aangeplant op Buntsandstein (zandsteen) en heeft gerijpt in eikenhouten vaten. Door de lange rijping sur lie ontstaat een wijn met veel extract en structuur. Tegelijkertijd heeft de wijn een zeer fraaie zuurtegraad en een minerale afdronk. Een fantastische combinatie, zo blijkt, waarbij vooral de 2014 indruk maakt. De wijn is door het relatief koele jaar wat slanker, is tegelijk al wat verder gerijpt en daardoor uitstekend bij de paddenstoelen.

Kalfshaas met Spätburgunder

Als hoofdgerecht serveert Erik van Loo een kalfshaas met zwezerik, scheermes en sherry. De kalfshaas is medium gegaard en heeft daardoor haar sappigheid behouden. De zwezerik is zacht en romig, de scheermes en sherry daarentegen meer ziltig, rustiek en hoger op smaak. Alle elementen blijken nodig om te zorgen voor een goede combinatie met de Spätburgunder (Pinot Noir). Typerend voor deze wijn is de sappige structuur van de Pinot Noir. Tegelijk heeft de wijn, mede door het relatief warme klimaat, wat meer kruidige, rustieke tonen. Wederom een uitstekende combinatie, waarbij de Spätburgunder “Muschelkalk” 2014 meer in harmonie is dan de Spätburgunder “Klingenmünster” 2018.

Bloedsinaasappel met Gewürztraminer Auslese

Het slotakkoord bestaat uit bloedsinaasappel, venkel, cake, citroengrasroomijs en campari met daarbij de Gewürztraminer Auslese 2019. Deze Gewürztraminer heeft voor een auslese een verrassende zuurtegraad en is daardoor heel delicaat van karakter. Wederom een verrukkelijke combinatie, waarbij de bitters van de bloedsinaasappel en de campari essentieel zijn voor de wijn-spijscombinatie.  

Ook een wijnmakersdiner bijwonen?

Wil jij ook graag een wijnmakerdiner bijwonen van Artisan Wines? Hou dan onze website in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo verwelkomen wij komende maand (april) wijnmaker Antonio Menegotti uit Italië en organiseren wij een vergelijkbaar event.